Matematik

Egyptisk matematik

12. december 2010 af aals (Slettet) - Niveau: A-niveau

Handler om opløsninger af brøker til stambrøker.

og får givet at 2/n=1/x+1/y, hvor 0<x<y og at n>3 eller n=3

jeg skal så vise at den mindste værdi x kan have er 1/2*(n+1)

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af qktp (Slettet)

Er du sikker på at opgaven er stillet korrekt?

Synes konstant jeg får x mellem 1/2*n og n hvis jeg tager hensyn til de krav du stiller.


Svar #2
13. december 2010 af aals (Slettet)

Det tror jeg nok. Altså n er et ulige tal og x skal være forskellig fra n. Ved ikke om det hjælper?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2010 af qktp (Slettet)

Ved ikke om du stadig sidder med opgaven, men har skrevet en lille pdf-fil om hvordan den KAN løses. Det kan være din lærer forventer en anden metode????  :S

Det er måske lidt hurtigt skrevet. Så spørg hvis der er noget, som du er i tvivl om eller uenig om. ( ved ikke hvornår du skal aflevere... )

Vedhæftet fil:Egyptisk.pdf

Svar #4
14. december 2010 af aals (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! tror godt det kunne fungere, men sys bare det bliver ret langt i forhold til at det kun en er lille del af hele opgaven jeg har fået stillet:s Tror du det kunne gøres kortere?


Svar #5
15. december 2010 af aals (Slettet)

Hvordan var du kommet frem til at det gav 1/2*n?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Har desværre ikke overblik til at se om det kunne gøres kortere.

Hvad mener du med 1/2*n? Hvorhenne i udregningen er du? Kan ikke lige se hvor du er (?)


Svar #7
15. december 2010 af aals (Slettet)

Hvordan fandt du frem til 1/2*n?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Okay. Jeg kan se din pointe. Du tænker enten på #1 eller på den første ligning i pdf-filen på side 3. (Først nu jeg har set at de er de samme).

Det hele kan nok gøres nemmere ved:

2/n = 1/x + 1/y

Der findes to grænser. En hvor y -> ∞ og en hvor y = x + a, hvor a er MEGET lille (kommer fra at y>x)

Det vides at y>x. Så først ses hvad der sker når y -> ∞.:

2/n = 1/x +1/∞ = 1/x (sidste led forsvinder da det er uendelig lille). Dermed ->

2/n = 1/x -> x = 1/2*n

Det var den ene grænse. For at vide at dette resultat er det mindste, erstat y = x + a:

2/n = 1/x + 1/y -> 2/n = 1/x + 1/(x+a)  Da a er meget lille og MEGET mindre end x (dvs. a -> 0) erstattes a med 0:

 2/n = 1/x+1/x =2/x -> x = n

Dermed er ydergrænserne 1/2*n og n. Derved kan der siges:

x ≥ 1/2*n     , (og x<n)

Kan godt se at dette nok var en smule nemmere frem for pdf-filen :s


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Beklager, hvis jeg fik forvirret dig. Samt spørg hvis det ikke giver mening.


Svar #10
15. december 2010 af aals (Slettet)

Okay det var bedre;)

Vil du give mig ret i at når vi nu har fundet frem til 1/2*n, hvor n jo er ulige, så vil 1/2*(n+1) være lige, hvilket det skal være når det er en stambrøk?


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Lyder korrekt


Svar #12
15. december 2010 af aals (Slettet)

Okay, super:) Tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Egyptisk matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.