Fysik

hvor langt kuglen kommer - hjælp!:(

13. december 2010 af averoma24 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! er der nogen som kan hjælpe mig med denne her opgave:)

Galileo udleder en formel for, hvor langt en kugle kommer i forhold til, hvor langt kuglen kommer ved en vinkel på 45grader ved en bestemt begyndelseshastighed. han undgår bl.a. enheder ved sammenligningen med de 45grader.

Galileo finder frem til følgende formel

CR/CB = 2*tanu/1tan^2u

men formulere den med ord i stil med: det dobbelte af tangens til u divideres med summen af 1 og kvadratet på tangens til u.

vis, at denne formel passer med den formel, for hvor langt kuglen kommer, altså

CR = 2v^2*cos(u)*sin(u)/g

hvor simpelt kunne forholdet mellem CR og CB være skrevet?

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af qktp (Slettet)

CR/CB er forholdet mellem afstanden mellem kastet for vinkel u og vinklen 45 grader. Altså: Dist_u/Dist_45

CR er kastet for vinkel u. Hvis du prøver at indsætte vinkel 45 grader i formlen, vil du få at: CR = v2/g.  Hold v og g i bogstavform.

Forholdet Dist_u/Dist_45 (CR/CB) er altså: (2v2 cos(u)*sin(u)/g)/(v2/g) = 2cos(u)*sin(u)

Så "simpelt" kan det skrives. Dette skal du bruge for at kunne løse den første del af opgaven.

Til den første del, skal du så vise matematisk at: 2cos(u)*sin(u)  = 2*tan(u)/(1+tan2(u))

Husk hvad formlen er for tangens og selvfølgelig den gamle "Idiot-formel" (trekant formlen).


Skriv et svar til: hvor langt kuglen kommer - hjælp!:(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.