Matematik

Differentialligning af 2. orden

14. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Hej studieportalen!

Jeg håber der sidder nogle derude som ikke er så stresset af deres SRP, eller måske nogen som slet ikke laver SRP? :O

Jeg sidder lige nu med 2. ordens differentialligningen som jeg skal udlede formlen til den fuldstændige løsning af

y'' + k2 y = 0

Hvor k er et reelt tal!

Jeg håber at der er nogle der kan hjælpe!

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vis, at

y = a·cos(kx) + b·sin(kx) , hvor a og b er konstanter,

er en løsning til differentialligningen, og at enhver løsning kan skrives på den form.


Svar #2
15. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Mange tak for hjælpen ;)

Hilsen Jonas


Svar #3
15. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Men hvordan kan man vise at det du skrev er en løsning til differentialligningen? Hvad er fremgangsmåden, jeg er helt lost lige nu .....


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt den funktion i differentialligningen. Hvis

y = a·cos(kx) + b·sin(kx) ,

beregn så y' og y'' og eftervis ved indsættelse, at y'' + k2y = 0


Svar #5
15. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Jeg ved ikke om du kan uddybe det noget mere, for jeg forstår det slet ikke? Kan ikke komme igang... måske kan du stille det op for mig?

k skal jeg være et reelt tal, kan det så passe at løsningen er som ovenstående?

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man efterviser at

y = a·cos(kx) + b·sin(kx)

er løsning til differentialligningen y'' + k2·y = 0 ved at indsætte funktionsudtrykket i differentialligningen.

Vi har

y' = -k·a·sin(kx) + k·b·cos(x) , og dermed

y'' = -k2·a·cos(kx) -k2·b·sin(kx) = -k2·(a·cos(kx) + b·sin(kx)) = -k2·y


Svar #7
15. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Jeg skal jo ikke eftervise at y = a·cos(kx) + b·sin(kx) er løsningen til differentialligningen. Jeg skal jo netop udlede formlen for den fuldstændige løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2010 af hans1937 (Slettet)

If you want to find the solution of a (this) linear differentialequation of the second order,
you need to study the theory of this kind of equations. You need to know and need to prove

1) If y1 is a particulkar solution then ky1 is one also
2)If y1 and y2 are independent particular solutions so is their sum y1+y2
3) If y1 and y2 are independent particular solutions then; Ay1+By2 (A and B arbitrarily constants) Is the complete solution

If this is quite "volapuk" , you have to study (your) a textbook.

PS ; For a full treatment of this kind of equations, you need to know about complex numbers too!!.


Svar #9
15. december 2010 af NygaardDK (Slettet)

Skal jeg til at snakke om komplekse tal, når jeg har fået oplyst at k skal være et reelt tal?


Skriv et svar til: Differentialligning af 2. orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.