Fysik
FULDSTÆNDIG UELASTISK STØD (FYSIK)
26. april 2005 af
Jesper* (Slettet)
Er der nogen, som kan hjælpe mig med med denne opg, som jeg ikke helt forstår, hvordan jeg skal til at regne det ud.?
En kugle med massen 0,30 kg og hastigheden 2,2 m/s støder centralt ind i en anden kugle med massen 0,42 kg, som ligger stille. Stødet er fuldstændig uelastisk.
1. Hvad bliver den fælles hastighed efter stødet?
2. Hvor stort er tabet i kinetisk energi?
En kugle med massen 0,30 kg og hastigheden 2,2 m/s støder centralt ind i en anden kugle med massen 0,42 kg, som ligger stille. Stødet er fuldstændig uelastisk.
1. Hvad bliver den fælles hastighed efter stødet?
2. Hvor stort er tabet i kinetisk energi?
Svar #1
26. april 2005 af Epsilon (Slettet)
At stødet er centralt betyder, at kuglerne efter stødet bevæger sig langs samme rette linie som før stødet.
1. Brug impulsbevarelse. Da stødet er éndimensionalt, har hastighedsvektorerne kun en vandret komposant, så du kan fjerne vektornotationen og regne med fortegn, i overensstemmelse med valg af positiv retning.
2. Beregn Q-værdien, som er defineret til at være
Q = delta E_kin
Tabet i kinetisk energi er da -Q. Ignorér rotationel kinetisk energi.
Anm:
Vi antager, at rotation kan negligeres; beregningerne er kun korrekte, såfremt kuglerne glider. Med rotation ville der være et bidrag til den totale kinetiske energi i form af rotationel kinetisk energi. Det kan bemærkes, at den totale kinetiske energi K af en kugle med massen M da er givet ved
K = 1/2*M*v(cm)^2 + 1/2*I(cm)*w^2
v(cm): hastighed af massemidtpunktet ('center of mass')
I(cm): inertimoment omkring en akse gennem 'cm'
w: (græsk bogstav: lille 'omega') vinkelhastigheden, hvormed kuglen roterer om 'cm'.
//Singularity
1. Brug impulsbevarelse. Da stødet er éndimensionalt, har hastighedsvektorerne kun en vandret komposant, så du kan fjerne vektornotationen og regne med fortegn, i overensstemmelse med valg af positiv retning.
2. Beregn Q-værdien, som er defineret til at være
Q = delta E_kin
Tabet i kinetisk energi er da -Q. Ignorér rotationel kinetisk energi.
Anm:
Vi antager, at rotation kan negligeres; beregningerne er kun korrekte, såfremt kuglerne glider. Med rotation ville der være et bidrag til den totale kinetiske energi i form af rotationel kinetisk energi. Det kan bemærkes, at den totale kinetiske energi K af en kugle med massen M da er givet ved
K = 1/2*M*v(cm)^2 + 1/2*I(cm)*w^2
v(cm): hastighed af massemidtpunktet ('center of mass')
I(cm): inertimoment omkring en akse gennem 'cm'
w: (græsk bogstav: lille 'omega') vinkelhastigheden, hvormed kuglen roterer om 'cm'.
//Singularity
Skriv et svar til: FULDSTÆNDIG UELASTISK STØD (FYSIK)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
