Matematik

Numerisk løsning af differentialligninger i Mathcad 2001i

18. december 2010 af Henriklm1803 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej :)

Jeg kunne godt tænke mig at bestemme x og y koordinaterne til en bane for et fartøj der skal fra jorden, rundt om månen og tilbage igen.

Jeg har fundet denne PDF. Der beskriver hvordan det kan gøres på side 4 til 6.

courses.ncssm.edu/math/NCSSM%20Student%20Materials/InvestigationsTrimester%203/Moon.pdf

Hvis man har x,y  og vx, vy til tiden t = 0, skal man så beregne accelerationen i x oh y retningen i lige præcis det punkt, og derefter bestemme hvor den vil være til t=0.001 f.eks? Så får man en ny position og hastighed, og så kan man bestemme den nye acceleration og på den måde fortsætte. Eller griber jeg det forkert an på den måde?

Hvis ikke, hvordan kan jeg få mathcad til at gøre det for mig? Jeg er med på hvordan det fungere i en dimension (den første opgave i PDF'en), men i 2 dimensioner kikser det for mig. 

Håber der er nogen der kan hjælpe. På forhånd tak :-)

Mvh Henrik


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2010 af peter lind

Du har forstået det rigtigt. Det er flere metoder at gøre det på. For eks. kan man komme med et første bud. Ud fra det kan man så beregne et bedre bud o.s.v.


Svar #2
18. december 2010 af Henriklm1803 (Slettet)

tak for svaret :-)

Men det vil jo resultere i, at jeg skal regne alle t-værdierne selv alligevel, hvis jeg hele tiden skal forbedre mit bud. Hvordan kan jeg få computeren til at starte ved t= 0,001, regne accelerationen, regne den nye position og hastighed, sætte t=0.002, regne den nye acceleration, regne position og hastighed osv....

Jeg leder efter metoden til at få mathcad til det. Jeg tror nemlig jeg har forstået hvordan det fungere, bare ikke hvordan det fungere i mathcad ;-)

Mvh Henrik


Svar #3
18. december 2010 af Henriklm1803 (Slettet)

Her er mit bud på en løsning...

http://img819.imageshack.us/img819/6548/billedtilsp.jpg

Men det giver ikke rigtig noget, bare en fejl..

Er der nogen der kan spotte om det er en blindgyde jeg bevæger mig ned ad, eller om det kunne give mig et resultat jeg kan bruge? :-)

Den lange del af ligningen er bare ligningen for accelrationen. Der er sikkert også fejl :-D

Mvh Henrik


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2010 af peter lind

Jeg kan ikke svare på spørgsmål om mathcad. Den kender jeg nemlig ikke. En anden mulighed er at bruge et regneark. Det er jo samme beregninger, der skal foretages i hvert skridt. så du skal bare lave de første selv. Derefter er det bare at kopiere cellerne


Skriv et svar til: Numerisk løsning af differentialligninger i Mathcad 2001i

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.