Matematik

er dette rigtigt.. finde forskrift..

02. januar 2011 af N007 (Slettet)

Hej ..

Jeg vil bare lige høre om dette er rigtigt  udregnet??

Spørgsmålet lyder sådan her :

Om en eksponentielt voksende funktion f gælder, at f (3) =200 og f(5) =800?== 200 og f (5)??800 .    

Bestem en forskrift for f .
 

Jeg har fået forskriften til f(x)= 3.125*4x


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2011 af Lesleyblood (Slettet)

Nej. Jeg får den til:

f(x) = 25 • 2x

Er opgaven med eller uden hjælpemiddeler?  Hvis den er uden, så kan du umuligt få decimaler med i facit.

Men du har punkterne:

(x1 , y1) = (3,200)  og (x2,y2) = (5,800)

Og ved, at en eksponentielfunktion har forskrift: y = b • ax. For at finde fremskrivningsfakoren (a-tallet), skal du benytte denne formel:

a =  x2 - x1√(y2/y1)

Og for at finde startværdien (b-tallet), skal du bruge denne formel:

b = y1/ax1

Prøv lige at indsætte dine punkter i disse to formler, så burde du få samme facit som jeg.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

f(x) = b*a^x

200 = b*a^3

800 = b*a^5

division af udtryk

800/200 = (b*a^5)/(b*a^3)=a^5/a^3=a^2

altså

4=a^2 ⇒ a = -2 ∨ a = 2

Da det er en eksponentielt voksende funktion, kan den negative værdi udelukkes

Værdien indsættes i et af udtrykkene, hvorved værdien for b fås:

200 = b*2^3 ⇒ 200 = b*8 ⇒ b = 25

Forskriften er da:

f(x) = 25*2^x


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2011 af Lesleyblood (Slettet)

Nej. Jeg får den til:

f(x) = 25 • 2x

Er opgaven med eller uden hjælpemiddeler? Hvis den er uden, så kan du umuligt få decimaler med i facit.

Men du har punkterne:

(x1 , y1) = (3,200) og (x2,y2) = (5,800)

Og ved, at en eksponentielfunktion har forskrift: y = b • ax. For at finde fremskrivningsfakoren (a-tallet), skal du benytte denne formel:

a = x2 - x1√(y2/y1)     (1.1)

Og for at finde startværdien (b-tallet), skal du bruge denne formel:

b = y1/ax1    (1.2)

Hvor a så er det tal du er kommet frem til ved at bruge formlen (1.1). Prøv lige at indsætte dine punkter i disse to formler, så burde du få samme facit som jeg. Rapporter ind, ob du for samme svar som jeg eller ej ved at bruge disse to formler foroven.
 


Svar #4
02. januar 2011 af N007 (Slettet)

Opgaven er uden hjælpemidler 

Jeg forstår ikke hvordan i får b=25 .. Har prøvet at regne dt ud, men får det til noget andet ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg har forklaret, hvordan jeg får værdien for b. Jf. mine udregninger


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2011 af mathon

 kort version:
                            y2/y1 = aΔx

                           (800/200) = a5-3 = a2  og a>1 da funktionen er voksende

                            22 = a2

                            a = 2

                            y = b·2x

                            200 = b·23

                            25·8 = b·23

                            25·23 = b·23

                            25 = b

    


Svar #7
02. januar 2011 af N007 (Slettet)

 jeg har regnet det ud på denne måde

a= x2-x1 kvardratrod y2/y1 = (5-3)kvardratrod (800-200) = 2 kvardrarod 4 = 4

b= y1/ax1 = 200 / 43 = 200/64 = 3.124 ..

Jeg har lavet en udregning hvor jeg har vist hvordan jeg har divideret 200 med 64 ...'

f(x)= b*ax

f(x) 3.124*4x

??? , Jeg har ikke fået samme resultat som jer?? :S


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Din fejl er jo, at √(4) = 2, ikke 4. Du lader dig forlede til at tro, at tallet 2 foran dit rodtegn er en faktor; men i din noget uheldige notation er det et mål for dit radix, altså en del af rodtegnet.


Skriv et svar til: er dette rigtigt.. finde forskrift..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.