Fysik

Fotoelektrisk effekt

06. januar 2011 af An1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej'

Opgaven lyder:

I en forsøgsserie belyses en metaloverflade med elektromagnetisk stråling med forskellige frekvenser. Hermed løsrives elektroner og for hver frekvens f bestemmes den maksimale kinetiske energi E_kin af de løsrevne elektroner.

Jeg har udeladt tabellen.

a) Bestem en værdi for Planck konstanten ud fra forsøgsserien: = 0,64 ved hjælp af regression på lommeregneren.'

b) Bestem løsrivelsesarbejdet for metallet og identificer stoffet:

Hvad skal jeg gøre i b?

E_kin = h*f - A


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2011 af peter lind

Du har bestemt den lineære sammenhæng i a) som du selv har skrevet i den sidste linje. A vil så være løsrivelsesarbejdet.  Slå dernæst op i en tabel, hvilket stof, der har det pågældende løsrivelsesarbejde.


Svar #2
06. januar 2011 af An1992 (Slettet)

Dette har jeg gjort men der er ingen tal der matcher med 0,64? Skal jeg omregne dette 0,64 på en eller anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2011 af mathon

               Ubrems = (h/e)·f  -  (Aløs/e)            hvor f er frekvensen for det anvendte, monokromatiske lys

                                                                        Aløs = h·fo = Eløs         er stofspecifik

.

               afbilled Ubrems versus f 

               aflæs hældningskoefficienten for den rette linje

               a = h/e

               beregn h
               af              h = a·e

.............

officiel værdi
  h = 6,63·10-34 J·s
  e = 1,602·10-19 As

          



 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2011 af peter lind

Det kan godt være du skal det. Du har jo målt en energi, og jeg kan ikke se hvilken enheder det er i. Du skal evt. omregne til den energienhed, der står i din tabel.


Svar #5
06. januar 2011 af An1992 (Slettet)

f/PHz           1,17          1,32 ....

E_kin/aJ     0,11          0,21.....

Må indrømme at jeg heller ikke selv ved hvad enheden er.

Sådan ser tabellen ud, hjælper dette til at fortælle mig hvad enheden er og hvordan den eventuelt omregnes?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. januar 2011 af mathon

        

          E1kin = h·f1 - A

          E2kin = h·f2 - A

          E2kin - E1kin = h(f2 - f1)

          ((0,21 - 0,11)·10-18 J)  =  h • ((1,32 - 1,17)·1015 s-1)

          10-19 J  =  h • (0,15·1015 s-1)

           h = (10-19 J) / (0,15·1015 s-1)

           h = 6,66·10-34 J·s


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2011 af peter lind

aJ må jo stå for en eller anden enhed. For at komme nærmere ind på det., må jeg have at vide, hvordan du har målt energien. Mathon går i #6 ud fra at det er i Joule og det ser da ud til at det stemmer rimeligt med Planck's konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. januar 2011 af mathon

             1 aJ = 1 atto-Joule = 10-18 J

             1 PHz = peta-Hertz = 1015 s-1


Skriv et svar til: Fotoelektrisk effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.