Matematik

Funktion

07. januar 2011 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved

f(x)= x3 -3x2 - 9x + 6

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,f(2))

b) Benyt f´(x) til at argumentere for grafens forløb. 

Jeg forstår ikke opgave a).

Jeg ved, at i opgave b) skal jeg bruge diferentialregning:

f(x)= xn

f´(x)= nxn-1

Men for, at komme til opgave b) skal jeg først klare opgave a) og det ved jeg ikke, hvordan man gør. Jeg håber meget på hjælp.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 a)

Opskriv differentialkvotienten og bestem så ligningen fra tangenten ud fra y = f '(x0) * (x - x0) + f(x0)


Svar #2
07. januar 2011 af came (Slettet)

Du siger, at først skal jeg opskrive differentialkvotienten, men jeg ved ikke hvad differentialkvotienten er? Kan du forklare mig det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 #2:

Kan du finde ud af at differentiere?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Differentialkvotienten er et andet navn for den afledede f'(x).


Svar #5
07. januar 2011 af came (Slettet)

f'(x)= x- 2x3-1 - x9-1 + 6 = x- x8 = x6 + 6  

Er overstående rigtigt?


Svar #6
07. januar 2011 af came (Slettet)

Er #5 rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

f(x)= x3 - 3x2 - 9x + 6

=>

f '(x) = 3x2 - 6x - 9


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

9x er ikke det samme som x9 .

9x = x+x+x+x+x+x+x+x+x 
         (9 led i summen)

x9 = x·x·x·x·x·x·x·x·x
     (9 faktorer i produktet)


Svar #9
08. januar 2011 af came (Slettet)

Nu er  opgave a) løst

Næste opgave lyder, så at jeg skal bruge f´(x) til at argumentere for grafens forløb. Jeg skal ikke lave flere udregninger, vel?

På min N-spire kan jeg se grafen, men jeg skal bare forklare, at udregningerne og grafen passer sammen. Jeg skal vel ikke lave flere udregninger? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Find nulpunkter og lav fortegnsvariation for f'(x). Løs først ligningen f'(x) = 0 .


Svar #11
08. januar 2011 af came (Slettet)

Hvad mener du med fortegnsvariation?

f´(0)= 3 * 02 - 6 * 0 -9= -9

Er det rigtigt nu?


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du skal ikke her beregne f'(0). Du skal løse ligningen f'(x) = 0 , dvs. man skal finde de x-værdier, for hvilke f'(x) = 0 . Når nulpunkterne er fundet, kan man analysere fortegnsvariationen for f'(x) og dermed bestemme monotoniforholdene for f(x) og finde de lokale ekstrema.


Svar #13
08. januar 2011 af came (Slettet)

Jeg kender reglen for differentialregning:

f(x)= xn

f'(x)= nxn-1

Den prøver jeg at bruge.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

I #7 har du fået udtrykket for f'(x) forærende. Opstil nu ligningen f'(x) = 0 og løs den.


Svar #15
08. januar 2011 af came (Slettet)

f´(0)= 3 * 32 - 6 * 3 - 9= 0

Nu har jeg løst ligningen.

Nu siger du jeg skal analysere fortegnsvaritionen for f´(x) og bestemme monotoniforholdene for f´(x) og finde de lokale ekstrema.

Med andre ord skal jeg se om grafen er voksende eller aftagende i forhold til startfuktionen: f(x)= x3 -3x2 - 9x + 6 

???


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det drejer sig stadig ikke om at beregne f'(0), men om at løse ligningen f'(x) = 0 , dvs

3x2 -6x -9 = 0

Det er er 2.-gradsligning, og den har to forskellige løsninger. Opstil dernæst fortegnsvariationen for f'(x) og benyt den til at beskrive monotoniforholdene for funktionen f(x) .


Svar #17
08. januar 2011 af came (Slettet)

Den har jeg jo også lige løst:

3 * 32 - 6 * 3 - 9= 0

Nu spørger jeg igen:

Med andre ord skal jeg se om grafen er voksende eller aftagende i forhold til startfuktionen: f(x)= x3 -3x2 - 9x + 6


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvor er din løsning til ligningen f'(x) = 0 da ?

Genlæs #16.


Svar #19
08. januar 2011 af came (Slettet)

Du mener altså bare, at jeg skal løse den som en 2. gradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja. det burde være klart, hvis du læser svaret i #16.

Ligningen 3x2 -6x -9 = 0 er en 2.-gradsligning i x.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.