Fysik

Opgave om konstantan-tråd

11. januar 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej, den her opgave har været oppe at vende før i tråden https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=521174, men jeg synes ikke, at jeg har fået noget tilfredsstillende svar.
Det drejer sig om opgave b) som lyder, at man skal udregne hvor lang tid der går før en tråd af konstantan brænder over. Det antages, at den gør dette ved konstantans smeltepunkt, Ts = 1250, og desuden er der en konstant polstpænding på U  = 100V, en konstant strømstyrke på I = 6A, og tråden har en resistans på R = 0,3ohm og en start temperatur på T-start = 20C. 
Jeg har sagt: 
Tråden får med tiden tilført energien:
E = U * I^2 * t
Energien som funktion af temperaturen kan samtidig beskrives:
Q = mc*(Ts-Tstart), hvor m er konstantantrådens masse og c konstantans specifikke varmekapacitet.
Det eneste problemer er bare: MAN FÅR IKKE OPLYST TRÅDENS MASSE!!!!
Er der andre måder at løse opgaven på eller er det simpelt en fejl?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

Som du skriver opgaven, kan den ikke løses uden at kende trådens masse. Man kan også undre sig over, at man får oplyst resistansen, som jo er "overkill" og kan findes af R = U/I. Endnu værre er det dog, at R så bliver 16,7 ohm og ikke 0,3 ohm.

Er du sikker på, at du ikke har blandet to opgaver sammen?


Svar #2
12. januar 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Jeg burde nok have nævnt at kredsløbet også indeholder en variabel resistor seriekoblet med konstantan-tråden. Men ja, det er jo en smule underligt, at man ikke får oplyst massen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

Ja, Trådens længde eller radius ville også kunne gøre det, hvis man bruger R = σ*l / (πr2) og m = ρV, hvis σ er den specifikke modstand for konstantan.


Skriv et svar til: Opgave om konstantan-tråd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.