Matematik

Optimering af kasse

13. januar 2011 af MarieBlendstrup (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej (: Håber der er nogen der kan hjælpe ..

Opgaven:

En rektangulær kasse med kvadratisk grundflade har et rumfang på 648 cm^3. Låget og bunden fremstilles af et materiale, der er tre gange så dyrt som pr. cm^2 som siderne. 

Hvilke dimensioner skal kassen have, hvis fremstillingsprisen skal være så lav som muligt? 

På forhånd tak!

-Marie


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. januar 2011 af mathon

                                volumen
                                                        h·x2 = 648         x>0

                                                        h·x = (648/x)

                                overflade
                                                        2·x2 + 4·h·x
pris pr cm2 = p

                                udgift
                                                       U = (3p)·2·x2 + p·4·(648/x)

                                                       U = (6p)·(x2 + 432/x)  som skal minimeres

                                                       U ' = (6p)·(2x - (432/x2)) = (12p)·(x - (216/x2)

ekstremum kræver
                                                       U ' = 0 = (12p)·(xo - (216/xo2))
hvoraf
                                                       xo - (216/xo2) = 0              

                                                       xo3 - 216 = 0                                              
                                   
                                                       xo = 2161/3 = 6

monotoniforhold:
            for x<6 er U '<0, hvorofr U er monotont aftagende
            for x>6 er U '>0, hvorofr U er monotont voksende

hvoraf ses,
at
                         U har minimum for x = 6
 

den prisoptimerede kasse
skal således have
                                                  kvadratisk bund med siden x = 6 cm
                                                  højden  h = (648 cm3)/(6 cm)2 = 18 cm     
 

                                                


Svar #2
13. januar 2011 af MarieBlendstrup (Slettet)

 Mange tak for svaret! (: 

Kan du evt. uddybe eller forenkle? 

Jeg synes stadig, det er svært at forstå )-: 

vh. Marie


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. februar 2012 af emiliehvc (Slettet)

Hvordan forsvinder p'et i dine udregninger, Mathon?

 

Brugbart svar (1)

Svar #4
08. februar 2012 af mathon

@#3

  ekstremum kræver
                                                       U ' = 0 = (12p)·(xo - (216/xo2))          p>0
  hvoraf
         
da 12p > 0          
                                                       xo - (216/xo2) = 0                               som ikke indeholder p      

                                                       xo3 - 216 = 0                                              
                                   
                                                       xo = 2161/3 = 6

   et dobbeltfaktorielt produkt
   er lig med nul, når mindst én
   af faktorerne er lig med nul.
   Da den ene faktor er positiv,
   måden anden faktor - uden p -
   være lig med nul.

 


Skriv et svar til: Optimering af kasse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.