Matematik

matematik, differentialligninger

17. januar 2011 af lllund (Slettet)

Oprindelig ligning: dC/dt = k1 *(L-C) + k2 * E

c(t) = kolesterolniveauet i mg/dl til tiden t

k1 er en parameter der måler hvor hurtigt kroppen reagere på afvigelser i kol. niveauet fra det naturlige kol. niveau.

k2 er en parameter der måler hastigheden, hvormed kroppen producere kol. fra mad som er indtaget.

Oplyste info: K1 = 0,1, K2=0,05, E= 280 mg/dag

A: Reducer: dc/dt = 0,1*(103-C) + 0,05*280  - så den er af type: dy/dx = b-a*y

vi antager, at hans kolesterolniveau er 190 mg/dl den dag han flytter.

B: Hvor stor er ændringshastigheden i hans kolesterol denne dag?

C: løs differentialligningen

D: find ligevægtspunktet ( der hvor dC/dt = 0) og g angiv hvornår kol. niveauet aftager eller vokser

E: hvis han fortsætter i f.eks. et år med at spise på denne måde, hvad vil han kol. niveau så være ca.?

Antag hans bror kol. niveau er 200 mg/dl

F: opskriv diff. ligning der opfylder hans betingelser og bestem løsningen.

G: hvad vil hans kol. niveau være efter ca et år

som vi har set i det foregående kan diff.ligningen (1) skrives på formen: dC/dt = k1*M-k1*c=k1(M-C)     (2)

H: find M udtrykt vha. L, E, k1, k2

I: L, E, k1, k2 er alle positive, dog kan E godt være 0. hvorfor er de positive? kan man sige noget om M'a fortegn? udregn M for hver af brødrene.
 

J: løs diff.lingen (2) og bestem grænseværdien for C(t) når t går mod uendelig. Hvad er betydning af denne grænseværdi?


Skriv et svar til: matematik, differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.