Matematik

Vektor regning hvad går galt her.

20. januar 2011 af seeeeb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder

for vektorene a og b gælder at

|a|=2

|b|=3

a*b=5

Bestem vinklen mellem vektorene a+b og a-b.

Jeg har da gjort følgende.

jeg placere a parallel med x aksen så a bestemes til vektoren a=(2,0)

Derefter kan jeg finder b da a*b=5

a1*b1+a2*b2=5

2*b1+0*b2=5

2*b1=5

b1=2,5

Da jeg kender langden |b| og b1 kan jeg nu finde b2 med ti89

solve(√(2,52+y2)=3,y)

Hvilket giver y=-1,66 OR y=1.66

Nu kordinaterne for både a og b. så nu kan vinklen mellem a+b og a-b findes

a+b=(2+2,5 ; 0+1,66)=(4,5 ; 1,66)

a-b=(2-2,5 ; 0-1,66)=(-0,5 ; -1,66)

Vinklen findes

cos-1((a*b) / (|a||b|)

cos-1(5 / (2*3)=33,56

Jeg for altså vinklen til 33,56, men facit siger vinklen er 53
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2011 af NejTilSvampe

 brug at  a•b = |a|*|b|*cos(v)  og løs mht. v.

får også 33,56o . Den er god nok :)


Svar #2
20. januar 2011 af seeeeb (Slettet)

Men det er jo det jeg gør.

a•b = |a|*|b|*cos(v)

a•b = |a|*|b|*cos(v)                    divider med |a|*|b| på begge sider
 

a•b/|a|*|b| = cos(v)                    cos-1 på begge sider

cos-1(a•b/|a|*|b|) = v

cos-1(5/6)=33,56


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. januar 2011 af peter lind

Den vinkel du finder til sidst er vinklen mellem a og b.

Du indfører en ekstra løsning ved denne metode idet du finder b22, og ikke b2. En mere direkte metode

Beregn længden af a+b af |a+b|2 = a2+2*a·b+b2 og tilsvarende for a-b

Desuden kan du beregne (a+b)(a-b) på samme måde


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

VInklen v mellem to vektorer a og b kan bestemmes af formlen

cos(v) = (ab)/(|a||b|)

Her kendes |a| = 2, |b| = 3, og ab = 5, så vi får

cos(v) = 5/(2·3) = 5/6 , hvoraf v = cos-1(5/6) = 33,557º . Dette er vinklen mellem vektorerne a og b.

Vinklen u mellem vektorerne a+b og a-b findes nu af

cos(u) = ((a+b)•(a-b))/(|a+b||a-b|)

Vi har nu

(a+b)•(a-b) = |a|2 - |b|2 = 22 -32 = 4 - 9 = -5, og

|a+b|2 = (a+b)•(a+b) = |a|2 + |b|2 + 2ab = 22 + 32 + 2·5 = 4 + 9 + 10 = 23, og

|a-b|2 = (a-b)•(a-b) = |a|2 + |b|2 -2ab = 22 + 32 -2·5 = 4 + 9 -10 = 3 , så

cos(u) = -5/(√23·√3) , og dermed u = 127,0082º . Den spidse vinkel mellm de to vektorer er da 180º - u = 52,9918º


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2011 af NejTilSvampe

 hov så slet ikke det var vinklen mellem (a+b) og (a-b) ups :p


Svar #6
21. januar 2011 af seeeeb (Slettet)

nåh ja. Selvfølgelig. det var en dum fejl. glemte til sidst at det jo var 2 "nye" vektorer jeg var igang med og ikke de oprindelige a og b.

mange tak for gode svar


Skriv et svar til: Vektor regning hvad går galt her.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.