Matematik

Bestem monotoniforholdene

21. januar 2011 af N007 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Jeg ville bare lige se om jeg har gjordt det på den rigtige måde

Opgaven lyder sådan her: Bestem monotoniforholdene for funktionen f(x) = -x^3 - 3x^2+9x  og er uden hjælpemidler

- Først har jeg differentier f(x) = -x^3 - 3x^2+9x = -3x2-6x+9

også har jeg f(x) = -x3 - 3x2+9x =0

                                = -x2-2x+3=0

x= 1 V x= -3

d= b2-4ac= 62-4*(-3)*9 = 144

x= -b+-(kvardratrod(d))/ 2a = -6+-(kvardratrod(144))/2*-3 = -24 V 12 

Jeg ved ikke hvordan man finder monotoniforholdene ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er for det første misbrug af notation at skrive, at funktionen er lig med dens differentialkvotient. Differentialkvotienten kaldes for f'(x) .

Du skal lave fortegnsvariation for differentialkvotienten f'(x) . Derfor starter man med først at løse ligningen f'(x) = 0, som du har gjort i den første halvdel. Det ser ud som om du prøver at løse den igen i den anden halvdel; men her sjusker du med parenteser og glemmer at dividere med (2a) .


Svar #2
21. januar 2011 af N007 (Slettet)

 Jeg har prøvet rigtig mange gange nu.. og får altså heletiden den samme resultat ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

I #0 giver du to forskellige resultater for det samme, nemlig for løsningerne til f'(x) = 0 . I #1 gør jeg opmærksom på, at din løsning i første halvdel i #0 er korrekt; mens du kommer frem til en forkert løsning for det samme i den anden halvdel.

Når du har løst ligningen f'(x) = 0 (som er en 2.-gradsligning) bruger du din viden om 2.-gradspolynomier til at lave fortegnsvariationen for f'(x), og den beskriver igen monotoniforholdene for funktionen f(x) .


Svar #4
21. januar 2011 af N007 (Slettet)

 Jeg forstår dig virkelig ikke? Er helt lost ..


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis f'(x) < 0 , er funktionen f(x) aftagende, og tilsvarende, hvis f'(x) > 0, er funktionen f(x) voksende. Derfor kan man benytte fortegnsvariationen for f'(x) til at finde monotoniforholdene for f(x). Du har løst ligningen f'(x) = 0. Bestem nu, hvor f'(x) > 0 , og hvor f'(x) < 0 .

Hvis det fortsat ikke giver nogen mening for dig, må du nok starte med at repetere de relevante kapitler i din bog.


Svar #6
21. januar 2011 af N007 (Slettet)

 okaay , har forstået det.. Men er mine resultater rigtige??


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Dine resultater? Du har jo ikke fundet monotoniforholdene. Du har løst ligingen f'(x) = 0 på to forskellige måder, og jeg har forklaret flere gange tidligere, at dit første løsningsforslag er korrekt, mens det andet er forkert.


Skriv et svar til: Bestem monotoniforholdene

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.