Matematik

differential regning (simpel)

24. januar 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej sidder med en differentialregning 

f'(x) = 1 / √x          ,x>0

hvis graf går gennem (9,-5) 

jeg skal finde f(x) 

hvordan griber jeg det an? 

ved jeg skal gætte på en læsning, men.. har lidt svært ved det


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Find en stamfunktion til 1 / √x , altså

∫ x-1/2 dx

og bestem integrationskonstanten k således, at f(9) = -5 .


Svar #2
24. januar 2011 af hjæææælp (Slettet)

øh hvorfor kom intergral ind i det?

se det vedhæftede paint dokument jeg lige vedhæfter som eksempel på hvordan vi har lavet det til at starte med. 

som du kan se har jeg ikke rigtigt forstået det. og kontrollen ser også forkert ud :(

Vedhæftet fil:dsafdsf.png

Svar #3
25. januar 2011 af hjæææælp (Slettet)

glemte at nævne at det skal laves uden hjælpemidler


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du kender en funktions differentialkvotient f'(x) og skal finde f(x) . Funktionen f(x) er en stamfunktion til f'(x), derfor skrev jeg, at du skal finde ∫ x-1/2 dx = 2·x1/2 + k . Det kan kontrolleres ved at differentiere funktionen på højre side, hvor resultatet skal give integranden på venstre side:

(2·x1/2 + k)' = 2·(1/2)·x(1/2)-1 = x-1/2

Det er jo i princippet samme fremgangsmåde, der ligger bag dit eksempel.


Svar #5
25. januar 2011 af hjæææælp (Slettet)

 #3 okay, men hvad med det kontrol jeg har lavet? 

kan du ikke lige hjælpe mig med at forstå det?


Svar #6
25. januar 2011 af hjæææælp (Slettet)

og du har jo ikke taget højde for at grafen går gennem (9,-5) 

jeg skal lave det uden hjælpemidler. 


Svar #7
25. januar 2011 af hjæææælp (Slettet)

vi har fået at vide vi skal gætte på en løsning. og det er så efter din mening 

f(x) = 2*x^0.5+k 

hvilket passer. 

men hvordan kontrollerer jeg det? kan du ikke gøre det trin for trin? 

det er det jeg ikke forstår pga. jeg er vant til at bruge CAS program til det


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du kontrollerer det ved at differentiere tilbage igen, som jeg også skrev i #4 .

Du bestemmer så konstanten k , som jeg også skrev i #1, således, at f(9) = -5 , dvs så

2·91/2 + k = -5 , altså

2·3 + k = -5 , eller

k = -5 -6 = -11 .

Altså har vi

f(x) = 2·x1/2 -11


Svar #9
25. januar 2011 af hjæææælp (Slettet)

hvordan beregner du ∫x^-0.5 uden hjælpe midler? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man kan benytte den generelle formel

∫ xn dx = xn+1/(n+1) + k .

Sæt n = -1/2 i formlen.


Svar #11
25. januar 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, tak for det, er med på det nu. 


Skriv et svar til: differential regning (simpel)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.