Matematik

Finde parabelforskrift med to af dets punkter?

27. januar 2011 af madsborelli (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej flotte brugere af Studieportalen.

Jeg har glemt en del om andengradsligninger osv.

Jeg har en opgave hvor jeg skal finde en parabels forskrift og jeg har to af dets punkter.

Parablen: y=1/2x^2+bx+c

Skal finde b og c selvfølgelig

Punkterne er disse: -1,5 og 3,-3

Hvis nogle kunne lede mig ind på hvad jeg skal gøre, regner jeg selv resten ud :)

VH

Mads 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt hvert af de kendte punkter i parabelens forskrift. Derved fremkommer to ligninger med b og c som ubekendte. Løs dette system af to ligninger med to ubekendte.


Svar #2
27. januar 2011 af madsborelli (Slettet)

Det har jeg også prøvet, men jeg ender ikke med et svar hvor jeg får eksempelvis at c er lig med et eller andet.. Den ubekendte der er bliver reduceret med den anden på den anden side af lighedstegnet.

Ah... Har lige indset at jeg havde glemt at regne noget.. det virker som det skal nu! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Parablen: y=1/2x^2+bx+c

Skal finde b og c selvfølgelig

Punkterne er disse:( -1,5 )og (3,-3)

5=½*(-1)2+b*(-1)+c ⇒ c-b-5½=0

-3=½*32+b*3+c ⇒ c+3b+7½=0              trækker ligningerne fra hinanden

4b+13=0

b=13/4                                                        indsættes i den første ligning

c-13/4-5½=0

c=13/4+22/4 =35/4


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er ikke den korrekte løsning, der er fundet.

De to ligninger, der fremkommer af de givne data, er

5 = (1/2)·(-1)2 + b·(-1) + c ⇒ c -b -9/2 = 0 , og

-3 = (1/2)·32 + b·3 + c ⇒ c +3b +15/2 = 0 , hvoraf

4b +24/2 = 0 ⇒ b = -3 , og

c = b + 9/2 = -3 + 9/2 = 3/2


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Tak Andersen

jeg syntes nok at resultatet så lidt usandsynligt ud.


Skriv et svar til: Finde parabelforskrift med to af dets punkter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.