Matematik

Bestemmelse af centrum og radius

01. februar 2011 af Macroreal (Slettet)

4. 16x^2+16y^2-16x+24y+9=0

Jeg ved hva radius er , men hvordan finder jeg centrummet?

Jeg kan godt de andre opgaver angående bestemmelse af centrum og radius via. cirklens ligning, men forstår ikke rigtig denne..

Håber nogle kan hjælpe mig.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. februar 2011 af peter lind

Divider ligningen 16, så du får koefficienterne til andengrads leddene til 1. Du skal dernæst omskrive ligningen til formen (x-a)2+(y-b)2 = r2. Du skal sammenligne (x-a)2 = x2-2ax+a2 med din ligning. Det er især førstegrads delen du skal se på her for at bestemme a.


Svar #2
01. februar 2011 af Macroreal (Slettet)

(x-1)^2=x2 -2x2 -12

Radius=V-0,5625

Er det noget nær dette du mener? Jeg har dog kun taget x-delen. så må første del af centrummet vel være 1. Er dette korrekt ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt. Divider først ligningen med 16, til

x2 -x + y2 + (3/2)y + (9/16) = 0

Nu kvadratkompletteres x- og y-leddene:

(x - 1/2)2 - (1/2)2 + (y + 3/4)2 - (3/4)2 + 9/16 = 0 , eller

(x - 1/2)2 + (y + 3/4)2 = (1/2)2


Skriv et svar til: Bestemmelse af centrum og radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.