Matematik

Optimering - 200 meter hegn

02. februar 2011 af 27langkilde50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Er lige blevet introduceret for optimering, men kan slette ikke finde ud af hvordan metoden til det er. 

Nogen der kan forklarer mig følgende opgave?

Et 200 meter langt hegn skal indhegne et rektangulært græsningsområde.
Bestem sidelængderne i rektanglet, .. så arealet bliver størst muligf.

Vil rigtig gerne have eksempler på løsninger af såanne nogle slags opgaver hvis nogen kan det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Nu kan jeg ikke se et billede af den men det skulle vel aldrig være sådan at den består af en rektangel og en halvcirkel?


Svar #2
02. februar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 der medfølger ikke noget billede til opgaven, kun det som står ovenover :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2011 af WHiP (Slettet)

ok 2 sekunder så


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Se i optimering og du skal beregne overflade areal skal du se på to ting:

1. Figuren (har den en højde eller har den kun længde og bredde) i så fald skal du benytte dig af omkredsen

2. Når 1 er bestemt så er arealet af figuren det den består af.

Omkredsen er 200m og det er en rektangel:

200=2*l+2*b

Heraf skal du isolerer en af de 2 ubekendte, jeg har her fundet en omskrivning af l, l=-b+100

Herefter definerer du arealformlen som en funktion af b og løser A'(b)=0

A'(b)=0 <=> b=50

Herefter bestemmer du l hvilket du kan gøre ud fra det du har defineret l som. l=-50+100 <=> l=50

Så for rektanglet gælder b=l og det størst mulige areal er derfor: A(50)=50*50=2500m^2


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2011 af SuneChr

Kvadratet udnytter bedst muligt arealet i forhold til omkredsen. Kvadratet bliver da et ligesidet rektangel.


Brugbart svar (2)

Svar #6
02. februar 2011 af mathon

omkreds af rektanglet:

                                               2(L+ B) = 200

                                               L + B = 100

                                               L = (100 - B)

areal af rektanglet:             
                                               A = L·B = (100 - B)·B

                                               A(B) = 100B - B2

                                               A '(B) = 100 - 2B
        

ekstremum kræver:
                                              A '(B) = 100 - 2Bo = 0

                                                            Bo = 50

                                    fortegnsvariation for A '(B):                   +              0           -              
                                                                           B:    __0____________50___________
                                                  monotoni for A(B):              voksende        max.    aftagende

hvoraf
                                              A(50) er maksimal areal
som opnås
                                              B = 50 og L = 100 - 50 = 50

dvs
                                              når rektanglet udarter til et kvadrat
                                             

       
          


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2011 af WHiP (Slettet)

eller, det rektangel der har det største areal er et kvadrat med sidelængden 50m når omkredsen er 200m


Svar #8
02. februar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 Super fedt.. rigtige gode forklaringer !

jeg siger mange tak. :)

forstår dog ikke helt det med at alle siderne så skal være 50? så er det jo en kvadrat og ikke en rektangel?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2011 af SuneChr

Måske en lille finte; et kvadrat er blot et specialtilfælde af et rektangel, som er lige-sidet.

Uanset, hvilken omkreds du har til rådighed, vil kvadratet, frem for rektanglet, altid give det største areal - vel at mærke, når alle fire sider skal udgøre omkredsen. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. februar 2011 af Lubas (Slettet)

 http://www2.mat.dtu.dk/people/V.L.Hansen/kvadrathist.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. februar 2011 af SuneChr

# 10   Et morsomt indlæg, som gør det sjovt at være her.


Skriv et svar til: Optimering - 200 meter hegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.