Matematik

Andengradsligning løsning? hjælp!

04. februar 2011 af Binnar (Slettet)

Hej

Jeg skal løse opgaver for andengradsligninger, men jeg er ikke sikker på hvordan man gør, nogen der kan være behjælpelige og vise det trin for trin?

Her er de:

a) (x+1)(4x-3) = 2(x+1)(2x+3)

b) (20+x)(20-x) = (x+2)(46-x)

Hvad skal man, forklar gerne i detaljer, så jeg har et større overblik! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2011 af mathon

a)
                      4x2 - 3x + 4x - 3 = 2(2x2 + 3x + 2x + 3)

                      4x2 + x - 3 = 4x2 + 10x + 6

                      x - 3 = 10x + 6

                      3 = 9x

                      x = (1/3)


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. februar 2011 af AskTheAfghan

a)

        (x+1)(4x-3)        =       2(x+1)(2x+3)

          4x2+ x - 3         =    2(2x2 + 5x + 3)

          4x2+ x - 3         =     4x2 + 10x + 6

                   x - 3         =              10x + 6

                  x - 10x      =                         6 + 3

                       - 9x      =                           9

                           x       =      -1

 b)

          (20+x)(20-x)    =         (x+2)(46-x)

            - x2 + 400      =         - x2 + 44x + 92

                      400      =                  44x + 92

                 400 - 92  =                    44x

                       308    =                    44x

                   308/44   =                      x

                            x     =         7


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2011 af SuneChr

a)  Gang parenteserne med hinanden, bemærk, at du kan forkorte med (x+1), når x ≠  -1.

Saml alle x2, x og konstantled på venstre side af lighedstegnet, så højresiden bliver nul.

Nu har du en ordnet normal andengradsligning, som der findes en færdig løsningsformel for. Den må stå i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar 2011 af SuneChr

.


Svar #5
04. februar 2011 af Binnar (Slettet)

Tusind tak! Nej, det gør den ikke, det er ikke en bog, som indeholder svarene, vores lærer besvarer dem og sender dem tilbage til os :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. februar 2011 af mathon

tegnfejl i #1

a)
                      4x2 - 3x + 4x - 3 = 2(2x2 + 3x + 2x + 3)

                      4x2 + x - 3 = 4x2 + 10x + 6

                      x - 3 = 10x + 6

                      -9 = 9x

                      x = -1


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

 #5:

Som SECC siger, en bog, der indeholder løsningsformler ;)


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er jo en lille genvej til a)

(x+1)(4x-3) = 2(x+1)(2x+3) , flyt over på samme side

(x+1)(4x+3) - (x+1)(4x+6) = 0 , sæt fælles faktor udenfor

(x+1)(4x+3 - 4x -6) = 0 , reducer

(x+1)(-3) = 0 , benyt nulreglen

x+1 = 0, eller

x = -1

I begge ligninger a) og b) forsvinder led med x2, og der er tale om lineære ligninger.


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #8

Der havde indsneget sig en lille fortegnsfejl i 3. linie

(x+1)(4x-3) - (x+1)(4x+6) = 0 , sæt fælles faktor udenfor

(x+1)(4x-3 - 4x -6) = 0 , reducer

(x+1)(-9) = 0 , benyt nulreglen

x+1 = 0, eller

x = -1

hvilket dog ikke ændrede det endelige resultat.


Svar #10
04. februar 2011 af Binnar (Slettet)

Okay :) jeg var ikke klar over man kunne få en bog med løsningsformler? :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det kunne også kaldes en formelsamling. Formlen for løsningen af en 2.-gradsligning burde dog være indlært i rygmarven; men den skal jo slet ikke anvendes her.


Svar #12
05. februar 2011 af Binnar (Slettet)

Nej nemlige, men jeg fandt ud af det, jeg er temmelig ny i det her, så .. men jeg skal lige have det hele ind på "rygmarven" :)


Skriv et svar til: Andengradsligning løsning? hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.