Matematik

Opgave 8.005 Stx A

17. februar 2011 af Ditte_92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej folkens :)

Jeg er i gang med en mat. afl. og opgave 8.005 driller!

Den lyder: Bestem til differentialligningen  y'+y=20x +3 den løsning,  hvis graf går gennem pkt. P(1,4)

Ved ikke om det er  den type differentialligning der hedder lineær diff.ligning  dy/dx + h(x) * y = g(x) hvor den fuldstændige løsning er

y=c*e^-H(x) + p(x) hvor p(x) er en vilkårlig løsning og H(x) er en stm.fkt. til h(x)? 

Kan nogen hjælpe, kan ikke komme videre? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2011 af peter lind

Det er en ligning af den type, som du nævner. h(x) = 1 og g(x) = 20x+3

p(x) er et første grads polynomium(samme type som g(x))


Svar #2
17. februar 2011 af Ditte_92 (Slettet)

 Okay, men jeg kan stadigvæk ikke komme videre.  Kan jeg ikke bruge desolve til at løse den?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. februar 2011 af peter lind

Du mener vel et CAS værktøj. Jo hvis det er tilladt.


Svar #4
17. februar 2011 af Ditte_92 (Slettet)

ja men hvordan kommer jeg videre? 


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. februar 2011 af peter lind

Du kan enten bruge et CAS værktøj eller gå videre med den løsningsmetode du foreslog i #0. I så fald skal du ætte på en lineær funktion for p(x) altså p(x) = ax+b. Find p'(x) og sæt dette ind for dy/dx og p(x) for y ind i differentialligningen. Dette vil give en ligning til bestemmelse af a og b.

En anden metode er en udvidelse af din regel i #1. Der gælder at løsningen til differentialligningen y'(x) + a(x)y = g(x) er y = e-A(x) ∫eA(x)g(x)dx, hvor A(x) er en stamfunktion til a(x)


Svar #6
17. februar 2011 af Ditte_92 (Slettet)

tak det hjalp :)


Skriv et svar til: Opgave 8.005 Stx A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.