Matematik

Integration af dividere funktion

27. februar 2011 af rockdivaen (Slettet)

Hej alle.

Har brug for hjælp til at løse en opgave om integralregning.

Får oplyst at en funktion f er givet ved f(x)=(3x^2-4x)/(x^3-2x^2+1)
og at F(x)=∫f(x)dx, F(2)=0

Jeg skal vise, at

F(x)=ln|x^3-2x^2+1|

Hvordan integrerer jeg den dividere funktion???

Håber meget på hjælp!!!! Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2011 af Kemosh (Slettet)

Jeg kan ikke lige huske integralet ved funktioner divideret med hinanden ud af hovedet, men har et andet forslag.

Du kunne vise at F'(x)=f(x), dvs. at hvis du differentiere F(x) skulle den gerne give f(x). Det ville vise en større forståelse af hvordan differentialregning og integralregning relaterer til hinanden.

Så ville du kunne bruge differentialregningens regel om differentiation af sammensatte funktion.

dy/dx = dy/du*du/dx

f'(x)=(f(g(x)))'=g'(x)*f'(g(x))

Altså at man ganger den indre funktion differentieret, på funktions begrebet differentieret.

Din indre funktion er u=x^3-2x^2+1 og dit funktions begreb er ln(u). Så differentierer du begge dele med hensyn til deres variabel (x og u), ganger resultatet sammen og sidst indsætter du u, de steder hvor u står (Hvor u stadig er x^3-2x^2+1).

Sidst skal du bare indsætte 2 i F(x) for at vise F(2)=0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2011 af mathon

 substituer
                           x3-2x2+1 = u      og   dermed   (3x2-4x)dx = du

                           F(x) =∫ 1/(x3-2x2+1)·(3x2-4x)dx = ∫ (1/u)du = ln|u| + k  =  ln|x3-2x2+1| + k

                           F(2) = 0 = ln|23-2·22+1| + k

                           0 = ln|8-8+1| + k

                           0 = ln|1| + k

                           0 = 0 + k = k

hvoraf
                           F(x) = ln|x3-2x2+1|


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2017 af ritika (Slettet)

Hey

You use Integration by Substitution here.

Put numerator as t, i.e. t = 3x2 - 4x and then integrate.

Check out other formulas of Integration.


Skriv et svar til: Integration af dividere funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.