Fysik

Fysik hjælp

27. februar 2011 af Mads_Kronborg (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hejsa folkens

Jeg har brug for lidt hjælp, jeg har selv lavede opgaverne, men jeg tror der er en fejl et eller andet sted som jeg ikke kan gennemskue. På forhånd tak!.

En vandbølge med bølgelængden 60 m bevæger sig en strækning på 0,58 Km i løbet 50s.

a) Beregn bølgens udbredelseshastighed samt bølgens periode.

v= s/t,   V= 580 m / 50s=  11,6 m/s

v= λ * f  ⇔  f = v / λ = 11,6 m/s / 60 m = 0,19s

f= 1/T ⇔ T = 1 / f = 1 / 0,19 s-1 = 5,26 s

For havbølger, dvs. bølger der bevæger sig på overfladen af dybt vand, kan man vise, at udbredelseshastigheden v kan beregnes af  

                                          v = √ g * λ / 2 * "pi"

hvor g er tyngdeaccelrationen og λ er vandbølgernes bølgelængde.

b) Beregn bølgelængden og perioden for en havbølge, der bevæger sig med udbredelseshastigheden v = 14 m/s.

λ = 2 * "pi" * v2 / g = 2 * "pi" * (14 m/s) 2 / 9,82 m/s2 = 125,41m

f = v / λ = 14 m/s / 125,41 m = 0,112s

T = 1 / f = 1 / 0,112 s = 8,93 s

c) Beregn bølgelængden for en havbølge med perioden 9,0 s.

λ = v / f ( er ikke sikker på om det er helt rigtigt)

λ = 14 m/s / 9,0 s = 1,56 m


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 a og b ser rigtige ud, husk dog at enheden for frekvensen er s-1 og de betydende cifre. 

c går ikke helt. For det først ved du ikke om denne havbølge har samme v som bølgen i opgave b. Og for det andet har du indsat perioden på frekvensens plads; vigtigt at du skelner.

Du skal tage udgangspunkt i at du har to udtryk for v:

v = λ * f

v = √ g * λ / 2 * "pi"

Frekvensen kan du finde ved

T = 1 / f

Ved at sætte de to udtryk for v lig med hinanden og indsætte din frekvens, kan du dermed isolere for λ.


Skriv et svar til: Fysik hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.