Fysik

kinematik cirkle bevægelse

01. marts 2011 af ernst88 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

op gaven lyder

en klapbros løftetid fra vile (vandret stilling) til 80 grader hældning er 2 minutter. De første 20 graders deejning forgår med konstant vinkelaccelration a, mendens resten af drejningen forgår med konstant vinkelhastighed w

find a og w

håber i kan hjælpe,

kan ikke komme i gange med den,


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Du skal bruge formlerne:

s(t) = 1/2*a*t2 + v0*t + s(stedfunktion for konstant acceleration)

s'(t) (hastighedsfunktion for konstant acceleration)

v = s / t (konstant hastighed)

Udnyt at du ved at den accelerede bevægelse tager tiden t og den jævne bevægelse tager tiden = (2 min - t) samt at sidstnævnte har den tilbagelagte vinkel på (80 - 20) grader.

Vha. ovenstående formler kan du lave tre ligninger med tre ubekendte (a, w og t), som så kan løses.


Svar #2
02. marts 2011 af ernst88 (Slettet)

jeg fatter det stadig ikke,

så dan som jeg kan se det har jeg 3 ligninger med 4 ubekente


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Du skal lave de tre ligninger med de tre formler jeg nævnte.

1) s(t) = ½*a*t2 + v0*t + s0

Her kender du s (20 grader) og a og t er dine ubekendte (eftersom bevægelsen starter fra hvile i vandret stiling er begyndelsesstedet 0 grader og begyndelseshastigheden 0 grad/s). Så du har at

20 = ½*a*t2

t er tiden den accelerede bevægelse tager.

2) Hvis du differentierer stedfunktionen får du hastighedsfunktionen

s'(t) = v(t)

s'(t) = 2*½*a*t = a*t

Nu ved du at hastigheden til tiden t er a*t. Fra 1) ved du at den accelerationen stopper efter tiden t, hvor hastigheden bliver konstant (w). Dermed ved du at 

w = a*t

3) Den sidste del af bevægelsen er jævn og har derfor konstant hastighed. Dens hastighed kan beskrives ved formlen

v = s / t

Du kender s, fordi hele vinklen er 80 grader og den vinkel der er under acceleration er 20 grader. Derfor må vinklen q for den jævne bevægelse være

q = 80 - 20 = 60 grader

Du kender ikke tiden det tager for denne del af bevægelsen, men du kender den overordnede tid (2 min) og tiden det tager for den første del af bevægelsen (t). Dermed er tiden

t2 = 120 sekunder - t

Din sidste ligning er altså 

w = 60 / (120 - t)


Svar #4
02. marts 2011 af ernst88 (Slettet)

mange mange tak har lavet den nu.

men får ikke det som står i fasit


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 øh, hm, interessant... Må jeg spørge hvad der står i facit?


Svar #6
02. marts 2011 af ernst88 (Slettet)

ja da 0,0003 s^-2 og 0,0145 s^-1

men min si analyse passer så det kan ikke værer helt galt


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Har fundet fejlen ^^

Det skyldes at vinkelhastigheden opgives i radian/s og vinkelaccelerationen i radian/s2

Radianer kan omregnes fra vinkler ved

rad = (2*π/360)*grad

Hvilket giver de samme resultater.


Svar #8
02. marts 2011 af ernst88 (Slettet)

fedt du er min engel :) tak tak tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september 2011 af torbentoptop (Slettet)

Hej. sidder med samme opgave, men er kørt fast.

er det mulighed for at i kan sætte relle tal på.

mvh. Torben

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. september 2011 af mathon

benyt

Vedhæftet fil:Cirkelbevægelse_2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. september 2011 af torbentoptop (Slettet)

 

Tak for det, og med fare for at lyde meget dum: jeg har ikke forstået det.....


Skriv et svar til: kinematik cirkle bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.