Fysik

en firkant - hvordan kommer jeg videre

03. marts 2011 af natasjah (Slettet)

 hvordan kommer jeg videre herfra...(se vedhæftning)

skal jeg buge F=kc * q1 * q2 / r^2 

og er r^2 = 3 i dette tilfælde r^2 betyder ved afstanden mellem ladningerne ??

Vedhæftet fil: firkant.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Ja, du skal bruge Coulombs lov.

Der er jo tre ladninger, der påvirker den fjerde. De to er i afstanden r = 12 cm og den tredie i afstanden r = 12√(2) cm. q1 og q2 er begge -5 μC. Husk at regne r om til meter.

Der bliver tre kræfter, der skal lægges sammen som vektorer. Kræfterne er frastødende.

r2 bliver jo så 144 cm2 = 0,0144 m2 for de to ladninger og 0,0288 m2 for den tredie. Regn hellere selv efter.


Svar #2
06. marts 2011 af natasjah (Slettet)

 mange tak for hjælpen det kan bruges 


Svar #3
06. marts 2011 af natasjah (Slettet)

 har lige regnet det igennem hvordan kan det passe at det gir 0,0144

når man divideres 144 med 100 = 1.44


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej, du ville jo bruge Coulombs lov

F=kc * q1 * q2 / r2

men det ser ud til, at du har glemt Coulombkonstanten kc =8,988·109 Nm2/C2.

Du har også glemt at lægge kræfterne sammen som vektorer. Hvis du tegner de tre kræfter i det "nordøstlige" hjørne af firkanten, vil én pege mod øst, én mod nord og én mod nordøst. Summen vil af symmetrigrunde pege mod nordøst.

Nord- og øst-kræfterne bliver 1,56·1013 N. Nordøstkraften bliver 7,80·1012 N.

Lad os nu se, om du kan lægge de tre vektorer sammen. Du får jo brug for noget med cos 45o. :-)


Svar #5
07. marts 2011 af natasjah (Slettet)

 mener du sådan-....

Vedhæftet fil:firkant.doc

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Ja, det er sådan (jeg glemte lige mikro).

Men du mangler stadig at lægge de tre kræfter sammen som vektorer. Husk retningen for resultanten (summen). Det hjælper meget at tegne de tre vektorer!


Skriv et svar til: en firkant - hvordan kommer jeg videre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.