Matematik

Eksponentiel funktion

05. marts 2011 af jalh (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Kære alle,

Jeg har desværre lidt problemer med en opgave.

I en model for Kinas andel af verdensøkonomien antages det, at g(t)=3,7*1,081t

Hvor g(t) betegner Kinas andel af verdensøkonomien (målt i procent) til tidspunktet t (målt i antal år efter 1999)

Hvad fortæller konstanterne 3,7 og 1,081 om Kinas udvikling i andelen af verdensøkonomien.

F(x)=b*ax: 1,081 = fremskrivningsfaktoren og altså vækstraten. Derfor betyder det, at deres andel af verdensøkonomien vil stige med 1,081 efter år 1999 - er det rigtigt?

3,7 må så være tallet for deres nuværende andel af verdensøkonomien? - er det rigtigt?

I må meget gerne hjælpe mig.

Mvh

Julius


Brugbart svar (3)

Svar #1
05. marts 2011 af peter lind

De 1,081 siger at Kinas andel i verdensøkonomien vil stige med 8,1% om året.

3,7 er andelen af verdensøkonomien i år 1999


Brugbart svar (2)

Svar #2
06. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

I år 1999, da formlen begyndte at gælde, var andelen af verdensøkonomien 3,7%

Derefter stiger den med (a-1) = 0,081 = 8,1% årligt, så hvert år skal det foregående års andel ganges med 1,081

Det er de samme tal som # 2, men med andre ord ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2011 af LittleMiss (Slettet)

 Jeg har samme opgave, og videre lyder den:

Bestem den tid, der går, før Kinas andel af verdensøkonomien er fordoblet.. Hvordan gør man? :)

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #4
10. marts 2011 af mathon

 @ #3

                              g(t) = 3,7·1,081t

                              g(t+T2) = 3,7·1,081t+T2  = 1,081T2·(3,7·1,081t) = 1,081T2·g(t)

                              g(t+T2)/g(t) = 2 = 1,081T2

                                                      log(2) = log(1,081)·T2

                                                      T2 = log(2)/log(1,081)


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Formel i mat.-bogen:

T2 = log2/loga

= log2/log1,081


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2011 af emilieh92 (Slettet)

 in#4

 @ #3

                              g(t) = 3,7·1,081t

                              g(t+T2) = 3,7·1,081t+T2  = 1,081T2·(3,7·1,081t) = 1,081T2·g(t)

                              g(t+T2)/g(t) = 2 = 1,081T2

                                                      log(2) = log(1,081)·T2

                                                      T2 = log(2)/log(1,081)

Når jeg skriver g(t+T2)/g(t) = 2 = 1,081T2 ind i Ti-interactive, springer den totallet over, og går direkte til svaret (1,081^T2). Hvor skal jeg så bevise at jeg har to tallet fra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2011 af peter lind

Den har du misforstået. Der spørges om hvor lang tid der går til at  Kinas økonomi er fordoblet. 2 tallet kommer fra denne fordobling. Denne fordoblingstid  kaldes T2 Regningerne viser så at T2 opfylder betingelsen 2 = 1,081T2. Ved at løse den ligning får man så T2


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. februar 2013 af kays (Slettet)

til opgave b, kan man ikke sige at da de startede med 3,7% i 1999 så g(t) = 7,4 da det jo er dobbelt så meget som det de startede med? altså bliver formlen:

7,4 = 3,7*1,081^t
7,4/3,7 = 1,081^t
log(7,4/3,7) = t * log(1,081)
log(7,4/3,7)/log(1,081) = t 

er det rigtigt ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2013 af peter lind

Jo. det kan du godt. Det er faktisk den metode  man bruger til at finde den generelle formel. Bemærk 7,4/3,7=2


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.