Matematik

Funktioner - vækst?

07. marts 2011 af trunte93 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har et enkelt spørgsmål i en matematik opgave, som jeg ikke forstår.

Det antal laks, der årligt bliver fanget i Skjern Å, er vokset i perioden 2002-2006. Figuren viser, at udviklingen med god tilnærmelse kn beskrives ved en lineær model
y = ax + b
hvor x er antal år efter 2002, og y er det antal laks, der blev fanget. Det oplyses, at grafen for denne lineære model gå gennem punkterne (1, 134) og (4,311):

b) Hvad er den årlige vækst i antallet af fangede laks ifølge modellen?

Jeg håber virkelig, at I kan hjælpe mig. Jeg aner ikke, hvordan man gør.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2011 af mathon

     beregn a og b


Svar #2
07. marts 2011 af trunte93 (Slettet)

det har jeg gjort, men hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2011 af mathon

                 y = 59x + 75

   den årlige vækst
    er
                dy/dx


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Du skal regne dit a ud. Dette gør du ved at bruge formlen a = (y1-y2) / (x1-x2). Dine x og y har du fået oplyst i de to punkter (1,134) (4,311).

Håber det hjælper dig videre :)


Svar #5
07. marts 2011 af trunte93 (Slettet)

Jeg har allerede beregnet a og b, men hvad gør man så derefter?


Svar #6
07. marts 2011 af trunte93 (Slettet)

#3
 

                 y = 59x + 75

   den årlige vækst
    er
                dy/dx

Hvor har du fået de tal fra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2011 af mathon

se # 4


Svar #8
07. marts 2011 af trunte93 (Slettet)

Vi har lært at man skal gøre følgende:

x2-x1 som rod af y2/ax1 for at finde a. Hvorfor kan jeg ikke bruge denne formel?

Og hvordan finder man så b?


Svar #9
07. marts 2011 af trunte93 (Slettet)

#7
 

se # 4

Vi har lært at man skal gøre følgende:

x2-x1 som rod af y2/ax1 for at finde a. Hvorfor kan jeg ikke bruge denne formel?

Og hvordan finder man så b?


Brugbart svar (2)

Svar #10
07. marts 2011 af mathon

se


Svar #11
07. marts 2011 af trunte93 (Slettet)

#10
 

se


Svar #12
07. marts 2011 af trunte93 (Slettet)

#10
 

se

Jeg forstår ikke, hvordan du har fået b til at være 75?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Du skal isolere b i din funktion. Vha formlen for a kommer du frem til at a = 59, så kan du beregne b, ved at indsætte tallene fra et af punkterne i ligningen, sådan her:

134 = 59*1+b ⇔

    b = 134 - 59 ⇔

    b = 75


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. maj 2011 af benjaandreasen (Slettet)

For at finde b skal man da bare sige b=y1/ax1?


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. maj 2011 af mathon

     ...for at finde b skal man beregne

                                                                         b =  y1 - a·x1


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. august 2011 af marlene17 (Slettet)

 #6

#3
 

                 y = 59x + 75

   den årlige vækst
    er
                dy/dx

Hvor har du fået de tal fra? :)

------
hvad betyder dy/dx ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. august 2011 af mathon

         den rette linje gennem (1, 134) og (4,311)
         har ligningen
                                          
y = 59x + 75
 

        dy/dx  =  f '(x)


Skriv et svar til: Funktioner - vækst?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.