Matematik

produkt og sammensat funktion

08. marts 2011 af teamwork (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

jeg sidder med opgaverne

bestem dy/dx

a) y=x*ln(x)-x

b)y= 1/2x-1/2sin(x)*cos(x)  

c) y=1/3x^3 * ln(x)- 1/9x^3

jeg skal vel bruge produktreglen.. men hvordan finder jeg ud af hvad f(x) er og hvad g(x) er. det er ikke rigtig forklaret i min bog, og jeg har ikke rigtig forstået lærerens forklaring.

nogen der vil forklare deT?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ved differentiation af et produkt som x·ln(x) kan man sætte f(x) = x og g(x) = ln(x)

a) y = x·ln(x) -x ⇒

dy/dx = (x·ln(x) -x)' = (x·ln(x))' -(x)' = (x)'·ln(x) + x·(ln(x))' -1 = 1·ln(x) + x·(1/x) -1

          = ln(x) + x/x -1 = ln(x) + 1 -1 = ln(x)


Svar #2
08. marts 2011 af teamwork (Slettet)

sætter jeg så f(x) til -1/2 sin(x) og g(x) til cos (X)

dy/dx = (1/2 - 1/2 cos(x) *cos(x)) +( 1/2  -1/2*sin(x) * -sin(x))  = 1/2 -1/2cos^2(x) + (1/2 + sin^2(x))


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Faktoren (1/2) er blot en konstant, som forbliver uændret:

(k·f(x))' = k·f'(x)

(-(1/2)·sin(x)·cos(x))' = -(1/2)·(sin(x)·cos(x))' = -(1/2)·( (sin(x))'·cos(x) + sin(x)·(cos(x))' )

     = -(1/2)·( cos(x)·cos(x) + sin(x)·(-sin(x)) )

     = -(1/2)·(cos(x)2 - sin(x)2)

I funktionen i b) skal man også huske at differentiere leddet (1/2)x


Svar #4
08. marts 2011 af teamwork (Slettet)

det forstår jeg ikke... har du sat f(x) til sin(x) og g(x) til cos(x) ? og hvad med det sidste led er det bare noget jeg kan differentier til sidst og sætte ind? altså er det ikke med i produktreglen =


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, netop. Jeg har differentieret produktet sin(x)·cos(x) ved hjælp af produktreglen.

Hele funktionen er

y = (1/2)x - (1/2)·sin(x)·cos(x)

De to led differentieres for sig, og i det sidste led gør man brug af produktreglen.


Svar #6
08. marts 2011 af teamwork (Slettet)

men facit skal give sin(x)^2


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, du skal jo reducere færdig.

y = (1/2)x - (1/2)·sin(x)·cos(x) ⇒

dy/dx = (1/2) -(1/2)·cos(x)2 + (1/2)·sin(x)2

Det skal så reduceres færdig.


Skriv et svar til: produkt og sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.