Matematik

Bestem f´(x)

14. marts 2011 af Ristedorte (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Følgende opgave volder mig kraftige problemer:

En funktion f er givet ved f(x) = ex – 3x + 1.

a) Bestem f´(x), og gør rede for, at funktionen f har et minimum.
b) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,f(2)).
 

Kan det passe at denne funktion differentieret giver: ln(e) * ex - 3?

Det er mest delopgave a, som jeg ikke kan gennemskue. B'eren har jeg nogenlunde styr på.

På forhånd, tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Ja, men ln(e) = 1, så der står egentlig bare e^x - 3.

Du kan gøre rede for at funktionen har et minimum ved at bestemme monotoniforholdene.


Svar #2
14. marts 2011 af Ristedorte (Slettet)

Mange tak for svaret. Jeg har forstået at bestemme f´(x) og en ligning for tangenten til grafen. Men monotoniforholdene har jeg aldrig rigtig forstået. Skal man sætte funktionen = 0 og tegne en fortegnslinje?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Du differentierer funktionen og sætter den lig nul og isolerer x.

Det gør du, fordi du, når du differentierer en funktion i et bestemt punkt, finder hældningen i det punkt. Så hvis du sætter hældningen til at være nul og isolerer x, finder du det punkt, hvor grafen er helt vandret (hældning på nul). 

Det kan så både være et maksimum eller et minimum. For at vise at det er et minimum finder du hældningen til et punkt før og efter din fundne x-værdi. Hvis den er negativ før og positiv efter har du et minimum i din fundne x-værdi.


Svar #4
14. marts 2011 af Ristedorte (Slettet)

#3 Ja. Jeg har fået x til: 1,09861 / ln(e) hvilket også bare vil sige 1,09861 lige ud. Men hvad er det næste skridt, jeg forstår ikke de sidste to linje du har skrevet.


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Du tager et tal der er højere end dit resultat og et, der er lavere end dit resultat.

Derefter indsætter du disse tal i din differentierede funktion; resultatet er hældningen i de punkter. Hvis hældningen er negativ før og positiv efter, vil det sige at din graf først falder (negativ hældning), derefter opnår et ekstremum i de 1,09861 og til sidst stiger (positiv hældning). Det vil sige at grafen har et minimum i punktet (1,09861, f(1,09861)).

Hvis du har en grafregner kan du evt. prøve at tegne det ind.


Svar #6
15. marts 2011 af Ristedorte (Slettet)

Ja... Tak for svaret igen! Men vil de så sige, at man kan tage tal som 1,1 og 1,05 eller hvordan fungerer det?


Brugbart svar (4)

Svar #7
15. marts 2011 af mathon

                                f '(x) = ex - 3

ekstremum
kræver   
                                f '(x) = 0 = ex - 3

                                                  ex = 3

                                                  x = ln(3)

                           fortegn for f '(x):                 -           0               +
                                                  x:        __________ln(3)___________
                          monotoni for f(x):         aftagende     min     voksende


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 #6 

Jep, lige præcis


Skriv et svar til: Bestem f´(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.