Fysik

hint til at komme i gang med opgave - densitet, luft, masse

19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg er i tvivl om hvordna jeg skal komme i gnag med denne opgave: 

vakuumkammerets volumen er v = 27,1*103 m3

inden man pumper luft ud, er densiteten af luften p = 101*103 Pa. temperaturen er konstant under pumpning. 

Beregn massen af luften i vakuumkammeret inden pumpningen. hvor stor er trykket i vakuumkammeret, når der kun er m = 0,70 kg luft tilbage i kammeret? 


Svar #1
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

m = p * V 

- kan det passe? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Ja, det er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Men til at finde trykket når m = 0,7, skal du umiddelbart anvende idealgasligningen.


Svar #4
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

tror ikke det er helt rigtigt, da jeg får en forkert enhed så 

m = p * V

m = 101*103 kg/m5 * 23*103 m3 = 2.73*109 kg/m2


Svar #5
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

nej det var rigtigt nok. 

det var kg/m3 * m3

så enheden bliver kg, hvilket er rigtigt. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 din densitet af luften er noget misvisende. det kan ikke angives i Pascal


Svar #7
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

har skrevet opgaven forkert. her er den rigtige. 

Vakuumkammerets volumen er 27,1·103 m3. Inden man pumper luft ud, er
densiteten af luften 1,25 kg/m3, og trykket er 101 kPa. Temperaturen er konstant
under pumpningen.
a) Beregn massen af luften i vakuumkammeret inden pumpningen.
Hvor stort er trykket i vakuumkammeret, når der kun er 0,70 kg luft
tilbage i kammeret?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 m = pV

og 

pV = nRT, hvor du kan gange med molarmassen på begge sider af lighedstegnet da m = n*M, dernæst isoleres p/m = k


Svar #9
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

smart trick. 

altså

p*V = n*R*T 

p*V*M=n*R*T*M 

p*V=m*R*T 

men vi kender ikke R og T


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 De er også irrelevante, da de udgør hele konstanten k = RT/VM.

du ved ud fra p/m = k at forholdet mellem trykket og massen er konstant, og dermed skulle opgaven være til at løse :-)


Svar #11
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

hm, er ikke med på hvorfor vi bare kan se bort fra det. 

men altså 

p*V=m*R*k (da T er en konstant) 

dvs. V, R og k er konstanter? 

synes ikke jeg kan finde ud af det.  


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 du har 

pV = nRT => pVM = mRT =>

p/m = RT/VM = k

da alle værdierne R, T, V og M er konstanter. dermed får du:

p1/m1 = p2/m2     da forholdet er konstant

til sidst indsætter du dine tal


Svar #13
19. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, hm.. 

forstår ikke jeg ikke gennemskuede det inden du skar det helt ud i pap. 


Skriv et svar til: hint til at komme i gang med opgave - densitet, luft, masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.