Matematik

Mat AB opgave 529

25. marts 2011 af Uzbek (Slettet)

529) Hvilken værdi skal tallet k have, hvis linjerne m og n, med ligningerne:

1) m: 3x-4y = 2 og n: kx+7y = 12. Skal være parallelle?

og Hvilken værdi skal tallet k have, hvis linjerne m og n, med ligningerne:

2) m: y-3 = k(x+1) og n: 5x-7y = 17 skal være parralelle.

Hvordan gør jeg? Har hørt det er noget med at finde y i ligningen, men er ikke ret god til det der med ligninger, og forstår det ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2011 af SuneChr

Bring m og n´s ligninger på formen:       y  =  a1x  +  b        y  =  a2x  +  b2

Hvis  a1  =  a   ∧  b1≠  b    er m og n parallelle.

Du finder dernæst k ved alm. løsning af ligning af første grad.

1)   y  =  (3 / 4) x - 1 / 2              (  a1 = 3 / 4          b1  =  - 1 / 2 )

       y  = ( - k / 7 ) x + 12 / 7        (  a1  =  - k / 7      b1  =  12 / 7 )


Svar #2
25. marts 2011 af Uzbek (Slettet)

 forklar lige hvilken du laver, og hvordan du gør?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2011 af SuneChr

1)           y  =  (3 / 4) x - 1 / 2                                             ( a1 = 3 / 4     b1 = - 1 / 2 )

                y = ( - k / 7 ) x + 12 / 7                                     ( a2 = - k / 7     b2 = 12 / 7 )

a1 og a2 er jo hældningskoefficienten for hver af de to linjer.

For at linjerne skal være parallelle, skal vi først se på                  a =  a2    iflg # 1                                                                                 Løs derfor ligningen:  3 / 4   =    -  1 / 7  k  ⇒

k  =  - 5 1 / 4.     Dernæst skal du finde ud af, om b1  ≠  b2  iflg. # 1:     De er jo forskellige, så m og n er parallelle netop når k  =  -  5 1 / 4 .


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2011 af mathon

     når - og kun når - to rette linjer
    er parallelle, er skalarproduktet
    mellem tværvektoren til den enes normalvektor
    og dens andens normalvektor lig med nul

    1) m: 3x-4y = 2 og n: kx+7y = 12.

              [4,3] • [k,7] = 0


    2) m: y-3 = k(x+1) og n: 5x-7y = 17

             [7,5] • [k,-1] = 0

....

sammenfaldende linjer er også parallelle    (omend udartet)


Svar #5
25. marts 2011 af Uzbek (Slettet)

 tak, men kunne du forklarer det? Jeg bliver mere forvirret af at læse #3.


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2011 af mathon

    1) m: 3x-4y = 2 og n: kx+7y = 12.

              [4,3] • [k,7] = 0

              4·k + 3·7 = 0


    2) m: y-3 = k(x+1) og n: 5x-7y = 17

             [7,5] • [k,-1] = 0

             7·k + 5·(-1) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Hvis du bringer hver af linierne på formen y = ax + b er det nemt at

sammenligne deres hældningskoefficienter (a).

Hvis to linier skal være parallelle, skal deres a'er have samme værdi.

På den måde kan du indrette k i den ene ligning, således at

(hældnings-)koefficienten til x er ens for begge linier.


Skriv et svar til: Mat AB opgave 529

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.