Fysik

Hjælp !!!!!! til Fysik

28. marts 2011 af RealMadrid10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En el-keddel indholder vand med massen m og temperaturen t1 . El-kedlen yder effekten Pel.   Der ses bort fra varmekapiciteten af el-kedel samt varmeafgivelse til omgivelserne.

a) Beregn tiden for at opvarme vandet til kogning, dvs til temperaturen t2 når der ses bort fra fordampning.

Data: m= 1,5 kg ; Pel = 2,0kW ; t1 =8,0ºC ; t2 = 100ºC

Den første formel jeg kom i tanke om var denne her  t2 = m*c*∇t , men er skam ikke sikker.


Svar #1
28. marts 2011 af RealMadrid10 (Slettet)

Giver point, :DDD


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. marts 2011 af Rødeorm (Slettet)

Hvad er en watt?

En watt er 1 joule/sekund

2,0 kW er altså 2000 joule hvert sekund.

Din formel er næsten rigtig, der skulle have stået ΔE = m*c*ΔT, hvor E er energien i dit system (altså vandet), m er massen (altså massen af vandet, altså 1,5 kg), c er vandets specifikke varmekapacitet (altså hvor meget energi det tager at varme ét gram vand, én grad celsius/kelvin op) og T er temperaturen. 

ΔT er altså udviklingen i temperatur, altså T2 - T1

Dette ved du er 92ºC = 92 K da den skal fra 8ºC til 100ºC.

Du ved at vands specifikke varmekapacitet er ca. 4,185 J/(g*K), det kræver altså 4,185 Joule at varme ét gram vand, én kelvin op.

Du kender også massen, som er 1500 g = 1,5 kg

Du indsætter således dine tal i formlen, for at finde hvor meget energi det koster at få denne masse vand til at koge:

ΔE = 1500g • 4,185 J/(g•K) • 92K = (1500g • 4.185J • 92K)/(g•K)

hvor du kan se at gram og kelvin går ud, og tilbage har du en hvis mængde energi, altså ΔE.

(Jeg har udregnet den, og får 192510 J = 192,5 kJ)

Og eftersom du får 2000 J/sekund, er det bare at dividere 192510 med 2000, og så har du en tid i sekunder.

Rød Front!


Svar #3
28. marts 2011 af RealMadrid10 (Slettet)

Fandmer en god forklaring takker mange gange. Men kan du ik lige forklar hvad du gør for at få de der 192510 J


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. marts 2011 af Rødeorm (Slettet)

 Jeg tager simpelthen og ganger massen med varmkapaciteten og temperaturændringen.

Min lidt snørklede forklaring deroppe var bare lige for at demonstrere magien i at når du ganger de tre sammen, går enhederne automatisk ud med hinanden, således at den eneste enhed du har tilbage er Joule.

Hvis du arbejder i et matematikprogram kan den sagtens selv finde ud af at gøre det. Ellers kan du også bare regne uden enheder (og så efterlade en kommentar om at du regner uden enheder, og har regnet alt om til SI-enheder), da 1500*4,185*92 = 577530

(Jeg ser i øvrigt nu at min udregning ovenfor er helt gal - det giver 577530 J!) ;)


Svar #5
28. marts 2011 af RealMadrid10 (Slettet)

Jaa det var os det resultat jeg fik.... Når men forresten taak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Hjælp !!!!!! til Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.