Matematik

Vektor parallel med linje

03. april 2011 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, sidder med en opgave, hvor jeg skal redegøre for at en vektor a er parallel med en linje. 

Linjen er udtrykt således: l: 6(x-4)+5(y-1)=0

Vektoren a er udtrykt ved (-10/3, -4)

Har taget a-hat af vektoren og fået den til: (4, -10/3)

Men kan ikke se hvordan jeg skal kunne argumentere for at vektoren a er parallel med l. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2011 af peter lind

Find normalvektoren til linjen. Hvis skalarproduktet mellem normalvektoren og vektoren a er 0 er linje og vektor parallelle


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2011 af mathon

   linjens normalvektor
                                         → 
                                          n = [6,5]
   hvorfor dens retningsvektor
   er tværvektor til denne
                                        →
                                         r = [-5,6]        

    du ser, at 
                                        →                              →
                                        a = [-10/3, -4] = (2/3)·r                  

   hvilket vil sige, at
                                       →
                                       a er parallel  med linjen

                        

                        


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2011 af mathon

der er en fortegnsfejl i #2

har du en fortegnsfejl i linjens ligning
eller i vektor a's koordinater?


Svar #4
03. april 2011 af Imprafir (Slettet)

 Ved ikk helt hvad du mener med fortegnsfejl.. Hvordan får du vektor a til (2/3)*r? 

Tror måske også jeg har lavet en fejl ved udregning af normalvektoren. Min retningsvektor er (5,6). Derfor tænkte jeg at normalvektoren var (6,5), men er den så (-6,5)?

Min givne parameterfremstillingen for (l) ser således ud: (x,y) = (4,1)+t*(5,6) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2011 af peter lind

Din ligning i #0 giver normalvektoren (6, 5), hvilket ikke stemmer med retningsvektoren (5, 6)

Er ligningen i #0 den oprindelige ligning eller har du lavet den ud fra retningsvektoren? Hvis det er retningsvektoren du kender er din ligning forkert.


Svar #6
03. april 2011 af Imprafir (Slettet)

 Jeg har lavet ligningen ud fra parameterfremstillingen. Så ja, min ligning er forkert. Derfor vil jeg høre hvad normalvektoren giver, hvis retningsvektoren er (5,6)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2011 af mathon

                 [-6,5]


Svar #8
03. april 2011 af Imprafir (Slettet)

 Ok takker :)


Skriv et svar til: Vektor parallel med linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.