Fysik

newton impuls (til imorgen?

04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Newton skrev også F=m*a som F= d(m*v) over dt.

jeg forstår det hedder m* (dv over dt), da a=dv over dt. men hvorfor skal det være dm?

Desuden har man 0,5*m1*u1^2+0,5m2*u2^2=0,5*m1*v1^2+0,5m2*v2^2.

Hvordan kan det blive til v2-v1=-(u2-u1)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis massen er konstant, gælder der jo d(m·v)/dt = m·dv/dt , så m·a = dp/dt

Den sidste ligning udtrykker åbenbart bevarelse af kinetisk energi i et stød; men du bliver nødt til at beskrive alle dine forudsætninger om, hvad der foregår.


Svar #2
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

i bogen står det i forbindelse med en rumsonde der passerer jupiter og derved bliver accelereret. jeg forstår man kan forkorte væk, så man har u1^2+u2^2=v1^2+v2^2. så kan man gange med -1: u1^2-u2^2=v1^2-v2^2. men så er det nærmest som om der ganges med minus 1 på u-siden. jeg skal fremlægge om det imorgen. måske jeg blot kan sige, det er fordi man har den positive retning i den retning rumsonden flyver efter at være accelereret?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad er u1, u2, v1, og v2 ?


Svar #4
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Beklager hvis jeg ikke har gjort det klart. troede bare det var klart, når det handler om impuls.

Emnet er stød. To genstande støder samme altså. u1 er hastigheden af den ene genstanden før stødet v1 er hastigheden af samme genstand efter stødet. Det samme gælder med u2 og v2 for genstand 2.


Svar #5
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

i eksemplet med rumsonden er u1 jupiters hastighed før og u2 og v2 er hastighederne for rumsonden hhv. før og efter sammenstødet (stød her betyder blot interaktion ved tyngdekraften). man finder så v2 og antager v1 er konstant fordi jupiters masse er så stor.


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. april 2011 af TorbenA (Slettet)

1) m·v er jo impulsen p. Det, der står er så, at kraften er det samme som differentialkvotienten af impulsen:

F = dp/dt = d(m·v)/dt

Du kan bevise det ved at differentiere m·v:

F = d(mv)/dt = (dm/dt)·v + m·(dv/dt) = 0·v + m·a = m·a som jo er Newtons 2. lov.

Den gælder, hvis massen er konstant.

2) ½m1u12 + ½m2u22  = ½m1v12 + ½m2v22 ⇔ ½m1u12 - ½m1v12 = ½m2v22 - ½m2u22

⇔ ½m1(u12 - v12) = ½m2(v22 - u22) ⇔ m1(u1 - v1)·(u1 + v1) = m2(v2 - u2)·(v2 + u2)

Hvis vi nu dividerer med impulsbevarelsen: m1u1 + m2u2 = m1v1 + m2v2 ⇔ m1u1 - m1v1 = m2v2 - m2u2

m1(u1 - v1) = m2(v2 - u2) får vi

u1 + v1 = u2 + v2

som nemt kan omskrives til din sidste ligning. Den gælder altså kun hvis der både er bevarelse af kinetisk energi og impuls, som ved et elastisk stød.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2011 af TorbenA (Slettet)

#5

Du mener vel, at v1 = v2, fordi Jupiters masse er så stor ?


Svar #8
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

#7 ja det var også det jeg skrev?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Men din sidste formel gælder kun for et éndimensionalt stød og kan derfor ikke bruges til en satellit om Jupiter. Hvis hastighederne skal være vektorer, er det meget mere indviklet.


Svar #10
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Jo den gælder, fordi rumsonden efter accelerationen har retningen 180 grader i forhold til før. Altså endimensionelt :)


Svar #11
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

#7 tak for det skønne svar. de differentieringsudregninger er det blot regneregler? jeg har mat a, men kan ikke lige følge den. måske det er tidspunktet ;)


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. april 2011 af TorbenA (Slettet)

#8 Næh, du skrev "man finder så v2 og antager v1 er konstant fordi jupiters masse er så stor."

Det betyder, at du finder v2 ud fra de tre andre (som du så må kende). v1 må jo være konstant, fordi det er hastigheden af Jupiter før vekselvirkningen. (Hvis du synes, jeg er krakilsk, har du nok ret). :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. april 2011 af TorbenA (Slettet)

#10 Så er det OK.

#11 Den eneste regneregel, jeg bruger er i linie 4, hvor jeg differentierer et produkt m·v, som en matematilærer ville skrive m(t)·v(t).


Skriv et svar til: newton impuls (til imorgen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.