Matematik

Vektor i planen

06. april 2011 af EmilieBN (Slettet)

 I et koordinatsystem i rummet er planen a bestemt ved ligningen 2x-y-2z-6=0

Linjen l går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt O og punktet P(7, 3, -2)

a) bestem den spidse vinkel mellem planen og linjen 

b) bestem en ligning for den kugle, der har centrum i P, og som tangerer a.

c) bestem koordinatsættet til det punkt Q, som er projektionen af P på a.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2011 af peter lind

a) Bestem vinklen mellem vektor OP og normalvektoren til planen. Den søgte vinkel er 90º - denne vinkel.

b) Brug afstandsformlen til at finde afstanden fra P til planen. Resultatet er radius i cirklen

c) Brug at OQ = OP +PQ hvor PQ er en vektor der er parallel med normalvektoren til planden og har længde = radius i kuglen fra opgave b.


Svar #2
06. april 2011 af EmilieBN (Slettet)

 til opgave a.. ... 

jeg har et eksempel i min bog.. 

hvor retningsvektoren er (2,-1,3) og normalvektoren er (4,3,-1) 

også siger man jo retningsvektoren gange normalvektoren og ud får man resultatet 2. og n = √26 og r=√14

Jeg forstår ikke hvorfor n = √26 og r=√14 ?..?..?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2011 af peter lind

længden af vektoren n kan findes af |n|2 = 42+32+(-1)2 = 26. Længden af r findes på tilsvarende måde


Svar #4
06. april 2011 af EmilieBN (Slettet)

 Tak. Vil du ikke forklare c) igen? ALtså forstår ikke helt hvad det betyder eller hvordan ejg skal gøre 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. april 2011 af peter lind

Find normalvektoren n til planen

Find vektoren PQ = ± r*n/|n| , hvor r er radius kuglen

Find OQ = OP+PQ


Svar #6
06. april 2011 af EmilieBN (Slettet)

 Jamen PQ giver et tal? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2011 af peter lind

Nej. Hvordan kommer du til det?


Svar #8
06. april 2011 af EmilieBN (Slettet)

 Fordi at PQ = ± r*n/|n| 
Det vil sige 3*3/3? :) så giver det et tal. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. april 2011 af peter lind

n er en vektor nemlig normalvektoren til planet.


Svar #10
06. april 2011 af EmilieBN (Slettet)

 ja men længden af normalvektoren er et tal? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. april 2011 af peter lind

Der indgår både normalvektoren og længden af normalvektoren. PQ er proportional med normalvektoren.


Svar #12
06. april 2011 af EmilieBN (Slettet)

 så det ser sådan her ud: 

(3 * ( 2, -1 , -2 ) / 3)? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. april 2011 af peter lind

Ja hvis r=3


Skriv et svar til: Vektor i planen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.