Fysik

Forskel: Hvilespænding og polspænding?

13. oktober 2012 af vedikkerigtig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvad er forskellen på hvilespænding og polspænding, og hvad er det?

Nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. oktober 2012 af peter lind

Hvilespændningen er spændningsforskellen mellem polerne, når der ikke går nogen strøm. Når der går strøm gennem batteriet sker der et fald i polspændningen fordi der sker et spændningsfald i modstanden inde i batteriet.


Svar #2
13. oktober 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

Så vis jeg tager en 1,5V-batteri og et voltmeter, og sætter hver ende af voltmetret på batteriets poler, det jeg vil kunne aflæse vil være hvilespændingen?

Men jeg fik ikke fat i, hvad polspændingen var..?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2012 af peter lind

Hvis du for eksempel sætter en pærer på et batteri, vil du have et spændningsfald over pæren, som er spændningen mellem polerne. Dette kaldes polspændningen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Du måler hvilespænding = polspænding, når batteriet ikke er belastet.

Et batteri har en indre modstand, så hvis du belaster batteriet med en strøm, I, bliver der et spændingsfald over den indre modstand, hvorefter:

Upol = Uhvile - Rindre * I                    ( Ohms lov )


Svar #5
14. oktober 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

#4

Så det vil sige at hvilespæning er de samme som polspænding, det er bare to forskellige ord?


Brugbart svar (2)

Svar #6
14. oktober 2012 af mathon

   Uo er hvilespændingen
 

                       Uo = (Ri + Ry) • I

                       Uo = Ri•I + Ry•I

                       Uo = Uindre + Uydre
 

                       Uo = Uindre + Upol

                       Upol = Uo - Uindre


     altså ikke det samme


Svar #7
14. oktober 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

#6

Så det der menes i #4 er at hvilespændingen er det samme som polspændingen, når batteriet ikke er belastet?


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#7   Ja.


Svar #9
14. oktober 2012 af vedikkerigtig (Slettet)

#8 Okay.


Skriv et svar til: Forskel: Hvilespænding og polspænding?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.