Fysik

Fysik

19. oktober 2012 af Gitte321 (Slettet)

I dag udgøres 0,0118 % af naturligt kalium K-40 som halveres på 1,28*10^9 år- Resten er K-39, som er stabilt.

Jeg har beregnet antal K-40 kerner i et kilo kalium til 1,78*10^21 stk. 

 

Hvilken formel skal man bruge for at beregne hvor mange % K-40 udgjorde ved jordens dannelse for 4,5*10^9 år siden?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2012 af Salihu (Slettet)

procentdel af K-40 i naturligt kalium NU:  

N(K-40)/N(K-39)*100% = 0,0188% Dvs. der er 0,0188 stk K-40 for hver gang der er 100 stk K-39.

N(K-40) = N0*(1/2)t/T1/2 =N0*(1/2)4,5/1,28 = N0*0,0874 <=> N0 = N(K-40) / 0,0874 = 0,0188 stk / 0,0874 = 0,215 stk

Dvs. at ved jordens dannelse var der 0,215 stk K-40 for hver gang der var 100 stk K-39

- altså udgjorde K-40 0,215 % af naturligt kalium ved jordens dannelse.

 

 


Svar #2
19. oktober 2012 af Gitte321 (Slettet)

Svaret i bogen giver 0,135 % - og altså ikke det resultat du giver mig?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. december 2019 af chyvak

#2 Fordi der i #1 fejlagtigt er regnet med 0.0188% fremfor de i opgaven oplyste 0,0118%.


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.