Matematik

Vektorer i 3D: Linjens ligning

08. marts 2013 af Solvejens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hurtigt spørgsmål:

Findes der egentlig en ligning for linjen i 3D?


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. marts 2013 af mathon

                  kun en fremstilling på parameterform

 

                  (x,y,z) = (xo,yo,zo) + s•[a1,a2,a3] + t•[b1,b2,b3]

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Nej. I 3D har planen en ligning, mens linien har en parameterfremstilling.


Svar #3
08. marts 2013 af Solvejens (Slettet)

Okay. Ved I, hvorfor den ikke har det?


Brugbart svar (3)

Svar #4
08. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Fordi en lineær ligning ax + by + cz + d = 0 fremstiller en plan, ikke en linie.

En lineær ligning i et n-dimensionalt vektorrum fremstiller et underrum af dimension n-1 . I 3D vil en lineær ligning i koordinaterne derfor fremstille et 2-dimensionalt underrum, dvs. en plan.


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#4 er rigtig godt forklaret :)

 !! "brugbart svar"


Svar #6
08. marts 2013 af Solvejens (Slettet)

# 4

Tak. Det giver rigtig god mening!


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Parameterfremstillingen i #1 fremstiller en plan, ikke en linie (med mindre de to vektorer er lineært afhængige).

En linies parameterfremstilling har formen

(x,y,z) = (x0,y0,z0) + t·[a1,a2,a3] , t ∈ R

hvor (x0,y0,z0) er koordinatsættet for et punkt på linien, og vektoren a = [a1,a2,a3] er en retningsvektor for linien.


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

ved I hvorfor matematiklærere er tilbøjelige til at sige retningsvektoren (bestemt form), når de taler om en retningsvektor? Det er vel forkert, men er det en lille fejl?


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. marts 2013 af mathon

rettelse til #1


                  kun en fremstilling på parameterform

 

                  (x,y,z) = (xo,yo,zo) + t•[a1,a2,a3]    t ∈ R

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. marts 2013 af mathon

formentlig:

        de siger retningsvektoren om den i sammenhængen direkte oplagt brugbare,
        om end den kun er en af uendeligt mange


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det må du nok spørge din matematiklærer om.

En given linie har uendeligt mange retningsvektorer. Hvis a er en en egentlig vektor og er en retningsvektor for linien, er λa også en retningsvektor, hvor λ er en reel skalar ≠ 0 .

Der gælder noget tilsvarende for en normalvektor til en plan (eller til en linie i planen). En plan har uendeligt mange normalvektorer.


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak for svar #10 og #11

 


Skriv et svar til: Vektorer i 3D: Linjens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.