Matematik

Vektorer-Associativ lov

27. juni 2006 af Mette-S (Slettet)
For addition af vektorer gælder reglen "den associative lov:

(a+b)+c = a+(b+c)

Jeg har en figur som kan føre veiset ved, men jeg ved ikke hvordan jeg skal få den ind så I kan se den?

hvordan kan jeg bevise det..?

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

Du kan evt. bevise det vha koordinater.

a=(a1, a2, a3)
b=(b1, b2, b3)
c=(c1, c2, c3)

Venstre side
(a+b)+c
= ((a1, a2, a3)+(b1, b2, b3)) + (c1, c2, c3)
= (a1+b1, a2+b2, a3+b3) + (c1, c2, c3)
= (a1+b1+c1, a2+b2+c2, a3+b3+c3)
Regn selv tilsvarende på højresiden og se, at det giver det samme.

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. juni 2006 af Jeppedyret (Slettet)

jepp..
beviset i min matbog var tilsvarende #1's

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juli 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#1:
Det du viser der er jo kun et specielttilfælde, nemlig for vektorer i 3 dimensioner.

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juli 2006 af Sansnom (Slettet)

#3,
Sandt nok, men det (og 2 dim) er vist også alt, der er brug for på gymnasieniveau.

Desuden genereliserer beviset jo uden videre til enhver given dimension.

Jeg kunne da også have skrevet noget i stil med "Da vektoraddition sker ved addition i de reele tal af enhver koordinat og addition i de reele tal er associativ, bliver addition af vektorer ligeledes associativ".

Af en eller anden årsag tror jeg bare ikke, at det havde været nær så hjælpsomt.

Har du et andet og mere generelt bevis i tankerne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juli 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#4:
Nej, jeg havde samme bevis i tankerne – blot den n-dimensionale udgave.

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. juli 2006 af Froody (Slettet)

Hvordan går det n-dimentionelle bevis?

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juli 2006 af Sansnom (Slettet)

#6,
Helt som i #1, pånær at du skriver 1, 2, ..., n istedet for 1, 2, 3.

Beviset i #1 udvides således helt trivielt til n-dimensioner.

Skriv et svar til: Vektorer-Associativ lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.