Matematik
Vandret tangent for f(x) = -3x(x-4)
30. marts 2008 af
Modstrom (Slettet)
Hej.
Kan I hjælpe med en opgave?
Den lyder således:
Funktion f har forskriften
f(x) = -3x(x - 4)
Bestem en ligning for den vandrette tangent til grafen for f.
Hvordan gør man det? :)
Kan I hjælpe med en opgave?
Den lyder således:
Funktion f har forskriften
f(x) = -3x(x - 4)
Bestem en ligning for den vandrette tangent til grafen for f.
Hvordan gør man det? :)
Svar #2
30. marts 2008 af Vinæs (Slettet)
Den vandrette tangent er den tangent som ligger på toppunktet af dit 2. gradspolynom
I første omgang ganger løfter du parantesen i din foreskrift f(x)=-3x(x-4)=-3x^2+4
Nu skal du finde toppunktet, dette kan gøres på flere forskellige måder, det nemmeste (synes jeg) er at finde x i f'(x)=0, altså hvor differentialkvotienten er lig 0, og grafen ikke udvikler sig negativt eller positivt.
f'(x)=3*2x=6x=0, brug nulregelen og dette giver x=0.
Dermed ved du at den vandrette tangent ligger i punktet x=0 for f(x)=-3x^2+4
Så skal du finde tangentligningen, som gøre sud fra følgende formel:
y-f(0)=f'(0)(x-0)
Da f'(0)=6*=0 giver højre side nul.
Så udregnes funktionsværdien for f(0)
f(0)=3*0^2+4=4
Hermed er y-4=0 og tangentens ligning er:
y=4
I første omgang ganger løfter du parantesen i din foreskrift f(x)=-3x(x-4)=-3x^2+4
Nu skal du finde toppunktet, dette kan gøres på flere forskellige måder, det nemmeste (synes jeg) er at finde x i f'(x)=0, altså hvor differentialkvotienten er lig 0, og grafen ikke udvikler sig negativt eller positivt.
f'(x)=3*2x=6x=0, brug nulregelen og dette giver x=0.
Dermed ved du at den vandrette tangent ligger i punktet x=0 for f(x)=-3x^2+4
Så skal du finde tangentligningen, som gøre sud fra følgende formel:
y-f(0)=f'(0)(x-0)
Da f'(0)=6*=0 giver højre side nul.
Så udregnes funktionsværdien for f(0)
f(0)=3*0^2+4=4
Hermed er y-4=0 og tangentens ligning er:
y=4
Skriv et svar til: Vandret tangent for f(x) = -3x(x-4)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
