Fysik

Vekselspændingskurven

01. april 2010 af lise94 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej... (:

Jeg sidder med min fysikraport, I PÅSKEFEREN (!), og er stødt på et problem... "Hvordan forklarer man om vekselspændingskurven?"

Jeg ved godt, at det lyder som et blondinespørgsmål for mig, der har valgt fysik på a på gym, men vores lærer kan bare ikke forklare det til vores niveau. Og så har vi klaget over hende, og hun er blevet endnu mere sur, så det vi har lært det sidste kvartal er gået ind i det ende øre og ud af det andet...

Håber, at i kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Ved vekselspænding skifter elektronerne hele tiden retning, det kan matematisk fremstilles som en sinuskurve, hvor spændingen er en funktion af tiden E = E(t) = E0*sin(ωt), ω er vinkelfrekvensen, vi forudsætter en konstant elektromotorisk kraft E0. Prøv at tegne den op!


Brugbart svar (2)

Svar #2
01. april 2010 af mathon

en vekselspænding opstår som bekendt ved induktion

dvs
        induceret/"fremprovokeret" af et i tiden varierende magnetfelt

præcist beskrevet ved sammenhængen

        εind = N·B·A·ω·sin(ω·t) = Umax·sin(ω·t)

hvoraf det ses
at
       vekselspændingen er sinus-formet

tidsmiddelværdien også kaldet effektiv-værdien
beregnes af
        
        Ueff = (1/√(2))·Umax

....................

i ovenstående
er
      N antal spolevindinger
      B magnetens styrke = den magnetiske induktion, [B] = Tesla = Wb/m2 = Vs/m2
      A spolens tværsnitsareal, [A] = m2 = 106 mm2
      ω vinkelhastigheden, [ω] = antal radianer pr. sekund = s-1
og
      T  perioden = (2π)/ω, [ T ] = s
       f = frekvensen = ω/(2π),  [ f ]  = s-1 = Hz

.................

      Umax = N·B·A·ω
hvoraf du ser
at
      spændings maksimalværdi = spidsværdi
er
      ligefrem proportional
      med
                 •  antal vindinger
                 •  magnetens styrke
                 •  spolens tværsnitsareal     (som ikke var med i folkeskolepensum grundet mat-niveauet)
                 •  rotors vinkelhastighed
 

...................

                   frekvensen for den tekniske vekselspænding er 50 Hz
og dermed
                   perioden T = (1/50) s = 0,02 s = 20 ms
     


Brugbart svar (6)

Svar #3
05. december 2010 af Mikalathomsen (Slettet)

Vekselspændingskurven er den kurve som aftegnes på oscilloskopet. Den viser hvordan vores generators spænding  hele tiden ændrer retning og størrelse i rolig og reglmæssig rytme. Spændingen vokser først til størst positiv værdi. Derefter aftager den til 0 og bliver derefter mindre og mindre indtil den rammer sin størst negative værdi. Den største spænding som opnåes, lige meget om det er den negative- eller positiveværdi, kaldes maksimalspænding. :)


Skriv et svar til: Vekselspændingskurven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.