Fysik

Udregning af konstant kraft

30. maj 2024 af Mads135566 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre

Min tanke er at bruge formlen t=I*a

Hvor t er kraftmoment og I er inertimoment og a er vinkelacceleration.

Vi får oplyst I og vi leder efter t men jeg mangler a.

Vi får oplyst det tager 19 omdrejninger at gå fra hvile til 920 rpm. Her tænker jeg vi skal bruge disse oplysninger til at få vinkelaccelerationen men er ikke sikker på hvordan.

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2024 af Martin2Holte


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2024 af Martin2Holte

Først skal vi konvertere omdrejninger per minut (rpm) til radianer per sekund (rad/s):

920 rpm=920×2*Pi rad/60 s=96.351 rad/s

Det samme med de 19 omdrejninger:

θ=19 omdrejninger×2π rad/omdrejning=38π rad

Vinkelaccelerationen (α) kan beregnes ved hjælp af formel for rotation:

ω202+2αθ

Hvor:

ω=96.351 rad/s (sluthastighed)
ω0=0 rad/s (starthastighed)
θ=38 rad (antal omdrejninger i radianer)

Indsæt værdierne:

(96.351)2=0+2α(38π)

Løs for α

9271.71=2α(38π) -> α≈38.81 rad/s2

Beregning af kraftmoment:

Ifølge Newtons anden lov for rotation er kraftmomentet () lig med inertimomentet (I) gange vinkelaccelerationen ():

τ=Iα

Hvor:

I=3.10 kg⋅m2
α≈38.81 rad/s2

Indsæt værdierne:

τ=3.10×38.8

τ≈120.31 N⋅m


Svar #3
30. maj 2024 af Mads135566

#2

Først skal vi konvertere omdrejninger per minut (rpm) til radianer per sekund (rad/s):

920 rpm=920×2?? rad/60 s=96.351 rad/s

Det samme med de 19 omdrejninger:

θ=19 omdrejninger×2π rad/omdrejning=38π rad

Vinkelaccelerationen (??α) kan beregnes ved hjælp af formel for rotation:

ω202?+2αθ

Hvor:

??=96.351 rad/s (sluthastighed)
??0=0 rad/s (starthastighed)
??=38?? rad (antal omdrejninger i radianer)

Indsæt værdierne:

(96.351)2=0+2α(38π)

Løs for ??

9271.71=2α(38π) -> α≈38.81 rad/s2

Beregning af kraftmoment:

Ifølge Newtons anden lov for rotation er kraftmomentet (??) lig med inertimomentet (I) gange vinkelaccelerationen (??):

??=????

Hvor:

??=3.10 kg⋅m2
α≈38.81 rad/s2

Indsæt værdierne:

??=3.10×38.8

??≈120.31 N⋅m

Mange af værdier står der ??


Svar #4
30. maj 2024 af Mads135566

#2

Først skal vi konvertere omdrejninger per minut (rpm) til radianer per sekund (rad/s):

920 rpm=920×2?? rad/60 s=96.351 rad/s

Det samme med de 19 omdrejninger:

θ=19 omdrejninger×2π rad/omdrejning=38π rad

Vinkelaccelerationen (??α) kan beregnes ved hjælp af formel for rotation:

ω202?+2αθ

Hvor:

=96.351 rad/s (sluthastighed)
=0 rad/s (starthastighed)
=38 rad (antal omdrejninger i radianer)

Indsæt værdierne:

(96.351)2=0+2α(38π)

Løs for 

9271.71=2α(38π) -> α≈38.81 rad/s2

Beregning af kraftmoment:

Ifølge Newtons anden lov for rotation er kraftmomentet () lig med inertimomentet (I) gange vinkelaccelerationen ():

Hvor:

=3.10 kg⋅m2
α≈38.81 rad/s2

Indsæt værdierne:

=3.10×38.8

≈120.31 N⋅m

Hvorfor kan vi bruge følgende formel ω2=ω02?+2αθ?

Det er vel kun når der konstant acceleration?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. maj 2024 af Martin2Holte

Netop, kun ved konstant acceleration. Eller skal der integreres.
Websiden kunne ikke klare de tegnsæt jeg brugte i første omgang, derfor ?? tegn.


Svar #6
30. maj 2024 af Mads135566

#5
Netop, kun ved konstant acceleration. Eller skal der integreres.
Websiden kunne ikke klare de tegnsæt jeg brugte i første omgang, derfor ?? tegn.

Men der står ikke nogle steder at der konstant acceleration?
Så hvordan skulle man vide det?

Brugbart svar (1)

Svar #7
30. maj 2024 af Martin2Holte

Hvis der er et konstant kraftmoment (se opgaven) er der også en konstant acceleration, se Newtons anden lov 


Svar #8
30. maj 2024 af Mads135566

#7

Hvis der er et konstant kraftmoment (se opgaven) er der også en konstant acceleration, se Newtons anden lov 

Ahh okay det var bare det jeg manglede, ellers er opgaven lige til.

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Udregning af konstant kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.