Fysik

Hvorfor er metaller gode varmeledere?

30. maj kl. 17:51 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg ved, at hvis man har fx et stykke metal og en bog med samme temperatur, så vil metallet 'føles koldere'. Dette skyldtes formentligt, at metallet er bedre til at 'optage' varme/termisk energi fra vores hånd, som så giver følsen af, at noget er koldt. Men hvorfor er metaller gode til dette? Jeg tænker det er fordi de er gode varmeldere, men hvad er det ved deres struktur, der gør dem gode varmeledere?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj kl. 18:23 af Martin2Holte

Metaller er gode varmeledere,

- fordi de har frie elektroner: Metaller har frie elektroner, som kan bevæge sig gennem metallet. Når metallet opvarmes, øges elektronerne deres kinetiske energi og bevæger sig hurtigt gennem metallet, hvilket overfører energi fra de varme områder til de koldere områder.

- pga deres Krystalstruktur: Metaller har en krystalstruktur, hvor atomerne er tæt pakket sammen i et regelmæssigt mønster. Dette gør, at vibrationer fra varme (fononer) kan sprede sig hurtigt gennem materialet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj kl. 20:53 af Eksperimentalfysikeren

Metaller er opbygget af positive metalioner i et fast gitter med løse elektroner, der befinder sig mellem ionerne. Disse elektroner kan bevæge sig nogenlunde frit gennem krystalgitteret, så de kan lede elektricitet. Ledningsevnen afhænger af krystalstrukturen, metallets renhed og af temperaturen.

Varme ledes i metaller af de frie elektroner. Derfor er der i alle rene metaller samme forhold mellem elektrisk ledningsevne og varmeledningsevne.

Grunden til at metallet føles koldere end bogen, er at metallet leder varmen fra hånden væk, det gør bogen ikke. Hvis begge dele er opvarmet, f.eks. fordi de ligger i solen, er det lige omvendt. Metallet kan lede varme hen til hånden, det kan bogen ikke.


Skriv et svar til: Hvorfor er metaller gode varmeledere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.