Fysik

reducering af ligning

28. marts 2014 af Olympus - Niveau: A-niveau

Hej SP :-)

Jeg sidder og er i gang med SRO i fagene matematik og fysik. 

Jeg skal bevise at der er energibevarelse i et skråt kast og i den forbindelse har jeg udledt en formel for den mekaniske energi som funktion af tiden. For at bevise, at der er energibevarelse, skal jeg have ganget parenteser sammen og i sidste ende gerne slippe for t i fomlen. 

Problemet er, at jeg aldrig har og stadig ikke kan finde ud af, at gange paranteser sammen (Det er hvad man får ud af dårlige lærer i folkeskolen...) så håber virkelig der sidder nogle søde mennesker derude, som vil give mig en hjælpende hånd :-)

Formlen er

\frac{1}{2}*m*((v_{0x}^{2})+(-g*t+v_{0y}^{2}))+m*g*(-\frac{1}{2}*g*t^{2}+v_{0y}*t+y_{0})

Håber virkelig der er nogle der vil hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2014 af peter lind

Det med at gange ind i parenteser er noget du skal lære. Reglerne er simple nok a(b+c+d+....) = a*b + a*c+ a*d+ ....

Så må du erstatte a'erne, b'erne ...   med det det der aktuelt i det du skal beregne.

Du kan hæve parenteserne omkring v0x2.   

(-g*t+voy2)  skal være  (-g*t+voy)2   Brug reglen om kvadratet på en toleddet størrelse på det.

Prøv selv at gå igang med det. Du lærer det kun ved at foretage disse udregninger


Svar #2
28. marts 2014 af Olympus

Okay nu har jeg forsøgt mig med første del, fra 1/2 og frem til parentesen lige før +m*g....

\frac{1}{2}*m*((v_{0x}^{2})+(-g*t+v_{0y}^{2}))+m*g*(-\frac{1}{2}*g*t^{2}+v_{0y}*t+y_{0})

(Og jo selvfølgelig skal der stå (-g*t+voy)2 ligesom der skal stå (v0x)2...)

Jeg har fået følgende, men er langt fra sikker på at det er rigtigt, så vil du ikke lige kigge på det og se om jeg er helt tabt bag en vogn?

\frac{1}{2}*m*{v_{0x}}^{2}+g^{2}-2gt-2gv_{0y}+t^{2}+2tv_{0y}+{v_{0y}}^{2}


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ifølge din forklaring drejer det sig om udtrykket

        E_{mek}=\frac{1}{2}m\left ( v_{0x}^{2}+\left ( v_{0y}-gt \right )^{2} \right )+mg\left ( -\frac{1}{2} gt^{2}+v_{0y}t+y_{0}\right )

og man har så

        E_{mek}=m\left ( \frac{1}{2} v_{0x}^{2}+\frac{1}{2} v_{0y}^{2}-gtv_{0y}+\frac{1}{2}g^{2}t^{2}-\frac{1}{2}g^{2}t^{2}+v_{0y}gt+gy_{0} \right )\newline\center =\textit{m}\left ( \frac{1}{2}\left ( v_{0x}^{2}+v_{0y}^{2} \right ) +gy_{0}\right )=\frac{1}{2}m\left ( v_{0x}^{2}+v_{0y}^{2} \right )+mgy_{0}


Svar #4
28. marts 2014 af Olympus

Nåååååår.... Okay, Tusind tak for hjælpen :-) sætter mig lige til at lære det med at gange ind i parenteser når jeg er færdig med SRO... Men i hvert fald, tusind tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: reducering af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.