Matematik

Bestem antal ud fra gennemsnit

01. april 2014 af JohannaNi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :-)

Jeg har fået et spørgsmål der lyder således: "Benyt modellen til at bestemme antal ynglende sangspurvepar pr. acre, når den gennemsnitlige kuldstørrelse er nede på 3,0. " 

Modellen har jeg vedhæftet - og håber på at I kan hjælpe mig med, hvad jeg skal gøre for at bestemme dette antal. Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2014 af PeterValberg

Du skal først bestemme værdierne for a og b
og dermed den lineære sammenhæng f(x) = ax + b
ved hjælp af lineær regression over tabellens data.

hvor x er antal ynglende sangspurvepar pr. acre
f(x) er den gennemsnitlige kuldstørrelse 8som en funktion af x(

bagefter løser du ligningen f(x) = 3,0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
01. april 2014 af JohannaNi (Slettet)

Hej :-)

Tak for svaret. Jeg har fundet af a og b ved hjælp af lineær regression og fået a = 3.8 og b = -0.0097

Men hvordan skal jeg løse ligningen f(x) = 3,0. Det er nemlig det, jeg har svært ved :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2014 af PeterValberg

Er det TI-nspire CAS, du har benyttet til regressionen,
i så fald skal du bytte om på de fundne værdier for a og b 
(TI-nspire bruger a og b modsat af den givne model y = ax +b).

Idet den gennemsnitlige kuldstørrelse f(x) aftager, når x (antal spurvepar)
tiltager, så er den lineære sammenhæng aftagende og dermed skal
a være negativ.

Så mon ikke din sammenhæng hedder:

f(x)=-0.0097x+3,8

Ligningen, du skal løse, f(x) = 3,0 er altså

3,0=-0.0097x+3,8

som skal løses i x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
01. april 2014 af JohannaNi (Slettet)

I min CAS program stod der at a = -0.0097 og b = 3.8. Og eftersom den givne a-værdi er min b-værdi og den givne b-værdi er min a-værdi, så må a = 3.8 og b = -0.0097

Ps. Ved mener du med, at den skal løses i x? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2014 af PeterValberg

Du skal bestemme den x-vaerdi, der opfylder ligningen
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Med det resultat skal der ikke byttes om på a og b.


Skriv et svar til: Bestem antal ud fra gennemsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.