Matematik

Matematik Afkevering

03. april 2014 af 102938475 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa :)

Har en opgave som jeg er helt lost i. 

I en rektangel er den korte side 4 cm kortere end den lange.

a) Kald længden af den længste side x cm og find et udtryk for længden af den korte side.

b) Vis, at arealet af rektanglet er givet ved funktionen A(x) = x^2 - 4x

c) Bestem Dm(A) --> Betyder at man skal skrive hvilke x-værdi det giver mening at indsætte for A(x)

d) Tegn grafen for funktionen A(x) --> (Hvis det er muligt for jer at gøre det på maple. Og hvis i kan kunne i så også hvise mig det :))

e) Er det muligt at bestemme én værdi af x så arealet af rektanglen bliver så lille som muligt? - og så stort som mugligt?

Hint: Man skal tænke på andengradspolynomien og toppunkt for at svare på e)

På gensyn :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2014 af PeterValberg

a) den korte side y = x - 4

b) A = x·y = x·(x - 4) = .....      ("gang" x ind i parentesen, så når du frem til det ønskede)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2014 af PeterValberg

c) Det giver vel kun mening, at man indsætter positive reelle tal større end 4

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2014 af PeterValberg

e) Grafen for arealfunktionen A(x) er en parabel, der vender grenene opad ("glad parabel")
    bestem den værdi for x, der giver mindst areal, som x-koordinaten til parablens toppunkt.

grafen for f(x) = ax2 + bx + c har toppunkt i:

T_p\left(\frac{-b}{2a};\frac{-d}{4a} \right )

hvor d = b2 - 4ac

(du skal kun bruge x-koordinaten)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
03. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Tusind tak :)


Svar #5
03. april 2014 af 102938475 (Slettet)

men kunne du måske gå i dybte med punkt e) :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2014 af PeterValberg

Toppunktet fra grafen for arealfunktionen A(x) = x2 - 4x
har koordinaterne (2,-4)

Men da Dm(A) = {x∈R | x > 4}  
(ellers bliver den korte side negativ, hvilket ikke giver mening)
giver det ikke mening, at bestemme én værdi for x, der giver det mindste areal
af rektanglet (er det 2,00000000000000.....001 eller hvad ?)

det giver heller ikke mening at lede efter en værdi for x, der giver det største areal
idet x kan antage alle mulige værdier større end 4 (mulighederne er dermed uendelige)

Giver det mening ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2014 af PeterValberg


Jeg mener selvfølgelig:
4,0000....1
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
03. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Hvordan fandt du koordinaterne ? undskyld jeg spørger så meget men jeg vil forstå det helt hundred procent :)


Svar #9
03. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Og hvilken x - koordinater er det jeg skal bruge? jeg er ikke helt med :(


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2014 af PeterValberg

Se #3
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
03. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Undskyld men kunne du måske vise det til mig :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april 2014 af PeterValberg

Du har:

A(x)=x^2-4x

Da grafen for A(x) vil være en "glad parabel"
(parabelgrenene vender opad, idet a > 0)
kan den værdi for x, der giver det mindste areal (mindste y-værdi)
bestemmes som x-koordinaten for parablens toppunkt.

Toppunktets x-koordinat kan bestemmes som

x_t=\frac{-(-4)}{2\cdot 1}=2

Dm(A) betinger, at x > 4, ellers skal den korte side på rektanglet
have negativ længde (giver jo ikke mening) og da A(x) er voksende 
for x > 4, så vil rektanglets areal kun blive større og større, når x
bliver større, eller mere matematisk:

A(x)\rightarrow\infty\quad\text{n\aa r}\quad x\rightarrow \infty

Derfor giver kan du ikke bestemme en værdi for x, der giver det største areal.

På samme måde skulle jeg mene, at det er meningsløst at "lede" efter en x-værdi,
der giver det mindste areal, idet:

A(x)\rightarrow 0\quad\text{n\aa r}\quad x\rightarrow 4^+

hvis x = 4 er det ikke et rektangel, men en streg (uden bredde), der er tale om.
Vælger du en x-værdi "en anelse større" end 4, kan du finde én, der er mindre end denne
og stadig større end 4, dermed kan du lede videre i al evighed :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
03. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Mange tusind tak nu giver det mening :D


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. april 2014 af PeterValberg

Super :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Matematik Afkevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.