Matematik

hjææælp produkt

09. april 2014 af mp12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

produktet af to på hinanden følgende hele tal er 1122. bestem de 2 tal.

hvordan løser jeg denne opgave? 

Håber der er nogle der kan hjælpe 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2014 af SuneChr

n·(n + 1) = 1122


Svar #2
09. april 2014 af mp12 (Slettet)

Men hvad skal man så bagefter? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs den resulterende 2.-gradsligning i n . Man ser i øvrigt, at

        1122 = 2·3·11·17


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2014 af SuneChr

# 3
Eller måske
(3·11)·(2·17)            # : - )


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er klart, at det vil være det næste skridt    :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. april 2014 af SuneChr

Retfærdigvis skal vel også de to, på hinanden følgende, negative faktorer med. Heldigvis reddes vi her af produktreglen  (-)·(-) = (+)


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det skal de. De kommer jo automatisk med, når man løser 2.-gradsligningen i #1. Man ser, at hvis

        n·(n+1) = 1122

gælder også

        (-n-1)·(-n) = 1122 .

Hvis r1 og r2 er de to rødder i 2.-gradsligningen

        x2 + x - 1122 = 0 ,

vil der gælde, at

        r1 + r2 = -1 ,  og r1·r2 = -1122 .

Af den sidste ligning følger det, at de to rødder har modsat fortegn. Hvis n er den positive rod, fremgår det, at -(n+1) er den negative rod. Man har desuden, at

        n2 = 1122 - n , og

        (n+1)2 = n·(n+1) + n+1 = 1122 + (n+1)

hvorfor

        n2 < 1122 < (n+1)2

og dermed

        n < √1122 < n+1 .

De to positive på hinanden følgende hele tal, der løser opgaven, er altså de to positive på hinanden følgende hele tal, der omklamrer √1122 . Hermed er opgaven reduceret til at at udregne den hele del af √1122 .


Skriv et svar til: hjææælp produkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.