Matematik

funktioner- andengradspoly..

25. april 2014 af nora111 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvilken værdi af c har ligningen x² + 8x - 8= c en løsning. ??

hvordan regner man det ud pleaseeee hjælp!!



 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis diskriminanten er lig 0, så er der netop én løsning.


Svar #2
25. april 2014 af nora111 (Slettet)

hvordan beregnr man det?

det er netop noget med toppunktet at gøre? men hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

x2 + 8x - 8 - c = 0

D = 82 - 4*1*(-8-c)

Sæt D lig 0, og løs ligningen for at finde c.


Svar #4
25. april 2014 af nora111 (Slettet)

hvad mener du ?
når jeg regner det ud altså 8^2 -4*1*(-8) så giver det 96. 
 hvordan skal jeg så løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du kan ikke bare smide c væk i udtrykket for diskriminanten d:

        d = 82 - 4·1·(-8-c) = 82 + 4·(8+c)

Løs ligningen   d = 0  som en ligning i c .


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2014 af mathon

           x2 + 8x - (8+c) = 0

               netop én løsning
               kræver:
                                  8^2-4\cdot 1\cdot \left ( -\left ( 8+c \right ) \right )=0

                                  64+4\left ( 8+c \right )=0

                                  16+8+c=0

                                  c=-24

                          


Svar #7
25. april 2014 af nora111 (Slettet)

ahhh okay! mange mange taaaaaaak!


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2014 af LeonhardEuler

#2 (Jeg ved udemærket at spørgsmålet blev stillet for en måned siden)

Sådan en opgave kan man vælge at løse på to måder algebraisk og/eller geometrisk. Netop #3 #5 #6 giver dig en algebraisk metode til at løse opgaven på.

Lad os i stedet løse det geometrisk (så får vi også inddraget toppunktet)

Løsningerne til ligningen x2 + 8x - 8= c repræsenterer skæringspunkterne mellem

parabelen f(x)=x2 + 8x - 8  og  den vandrette linje g(x)=c, og netop ved at løse ligningen

f(x) = g(x)  ⇔ x2 + 8x - 8 = c   , får du skæringspunkterne.

Tænk på at du har en parabel i et koordinatsystem, ved at forøge eller formindske c's værdi, så flytter du den vandrette linje op og ned. Netop ved parablens toppunkt rører linje kun parablen i et punkt. Der må ligningen

 x2 + 8x - 8 = c , kun have 1 løsning. 

Toppunktet kan jo aflæses til (-4,-24).  Derfor når c = -24 ⇒  x2 + 8x - 8 = -24 , så findes der kun et enkelt skæringspunkt mellem de to grafer. 

Hvis du forøger c's værdi, så vil der netop være to skæringspunkter (netop som du rykker linjen op) og modsat hvis du formindsker c's værdi så vil altid være 0 skæringspunkter (netop som du rykker linjen ned).


Skriv et svar til: funktioner- andengradspoly..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.