Matematik

Bestem en forskrift for M(t) og bestem konstanten k.

25. april 2014 af Tulmus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, sidder og kæmper med en matematikaflevering, men er gået i stå i denne opgave... Har ingen anelse om, hvordan jeg skal gribe den an. Nogen der kan hjælpe? 

Opgave lyder:

I en model for en bestemt kemisk reaktion omdannes et stof A. Mængden af stoffet A som funktion af tiden er en løsning til differentialligningen:

dM)/(dt= -k*M

hvor k er en konstant, og M er mængden (målt i mg) af stoffet A til tidspunktet t (målt i minutter). Til tidspunktet t=0 er der 70mg af stoffet A, og til tidspunktet t=60 erder 20 mg tilbage af stoffet A.

a) Bestem en forskfit for M(t), og bestem konstanten k.
b) Bestem M'(60), og gør rede for betydningen af dette tal. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen, for eksempel ved at benytte den færdige løsningsformel. Benyt oplysningerne i opgaven til at bestemme k .


Svar #2
25. april 2014 af Tulmus (Slettet)

Ved du om man kan bruge desolve på CAS? og hvordan.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er en simpel differentialligning; der er ikke nogen grund til at bruge lommeregner til det.

Betragt differentialligningen

        y'(x) = a·y

der har den generelle løsning

        y(x) = c·eax , c konstant.


Svar #4
26. april 2014 af Tulmus (Slettet)

Tak for hjælpen er næsten færdig nu :) 


Ved ikke helt hvad betydningen af tallet man finder ud af i b) er?? 

M'(60)=−1.46153*(0.979337)^(60) = −0.417578


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

M'(60) er den hastighed, hvormed M(t) ændres til tiden t = 60 .


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for M(t) og bestem konstanten k.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.