Fysik

Hjælp til fysik :)

26. april 2014 af 102938475 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hejsa :)

kan ikke finde ud denne her opgave, men er sikker på at i kan:

Bestem lydens fart i luften 

en kold vinterdag hvor temperaturen er -15 o C

en kold vinterdag hvor temperaturen er 0o C 

en forårsdag hvor temperaturen er 14 o C

en herlig sommerdag hvor temperaturen er 28 o C

på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2014 af mathon

Der gælder
                         v=\sqrt{\kappa \cdot \frac{p}{\varrho }}=\sqrt{\kappa \cdot \frac{R}{M}\cdot T}
hvor
          v er lydhastigheden i luft i m/s
          κ = cp/cv ≈ 1,4 for atmosfærisk luft
          p = lufttrykket i Pa
          R = er den universelle gaskonstant i Pa·m3/(mol·K)
          T = er den absolutte temperatur
          ρ = luftens massefylde i kg/m3 ved temperaturen T

                       v\approx \left (331,6+0,6\cdot t/^{\circ}C \right )\; \frac{m}{s}

          t = luftens temperatur i ºC


Svar #2
26. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Har jeg alle talene ???


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2014 af mathon


                 v\approx \left (331,6+0,6\cdot {\color{Red} t}/^{\circ}C \right )\; \frac{m}{s}

                        v\approx \left (331,6+0,6\cdot \left (-15\, C^{\circ} \right )/^{\circ}C \right )\; \frac{m}{s}

                        v\approx \left (331,6+0,6\cdot \left (0\, C^{\circ} \right )/^{\circ}C \right )\; \frac{m}{s}

                        v\approx \left (331,6+0,6\cdot \left (14\, C^{\circ} \right )/^{\circ}C \right )\; \frac{m}{s}

                        v\approx \left (331,6+0,6\cdot \left (28^{\circ}\, C \right )/^{\circ}C \right )\; \frac{m}{s}

                       


Svar #4
26. april 2014 af 102938475 (Slettet)

er det ikke denne her formel du bruger:

v = 331 * \sqrt{\frac{T}{K}} m/s


Svar #5
26. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Nej undskyld, jeg mente denne her:

v = 331 * \sqrt{\frac{T}{273}} m/s


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2014 af mathon

#5
             skal være
                                  v=\left (20,03 \frac{m}{s} \right )\cdot \sqrt{\frac{273+t}{273}}
 


Svar #7
26. april 2014 af 102938475 (Slettet)

#3

Hvor får du de 0,6 fra ???


Svar #8
26. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Og hvad viser det, talet 0,6 ???


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. april 2014 af mathon

rettelse:
                                v=\left (20,03 \frac{m}{s} \right )\cdot \sqrt{273+t}=\left (20,03 \frac{m}{s}\right)\cdot \sqrt{273}\cdot \sqrt{1+\frac{1}{273}t}\approx

                                                                   \left ( 331\; \frac{m}{s} \right )+\left (0,6\; \frac{m}{s\cdot C^{\circ}} \right )\cdot t


Svar #10
27. april 2014 af 102938475 (Slettet)

og hvad er de 20,03 m/s ??

og jeg forstår ikke rigtig formlen, og hvor de 1 taller kommer fra??

Undskyld jeg spørg så meget :( Jeg vil være helt hundred procent sikker på hvad det er jeg gør. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. april 2014 af mathon

\! \! \! \! \! \! \! v=\sqrt{\kappa \cdot \frac{p}{\varrho }}=\sqrt{\kappa \cdot\frac{ \frac{n\cdot R\cdot T}{V}}{\frac{m}{V} }}=\sqrt{\kappa \cdot \frac{n\cdot R\cdot T}{n\cdot M}}=\sqrt{\kappa \cdot \frac{R}{M}\cdot T}=\sqrt{\kappa \cdot\frac{R}{M} }\cdot \sqrt{T}=

\sqrt{1,4\cdot \frac{8,31\; \frac{\frac{kg\cdot m^2}{s^2}}{mol\cdot ^{\circ}C}}{0,029\; \frac{kg}{mol}}}\cdot \sqrt{\left (273+t \right )\; ^{\circ}C}=\sqrt{\frac{1,4\cdot 8,31}{0,029}}\cdot \sqrt{\left ( \frac{m}{s\cdot \sqrt{C^{\circ}}} \right )^2}\cdot \sqrt{\left (273+t \right )\; ^{\circ}C}=

         \left (20,03\; \frac{m}{s\cdot \sqrt{^{\circ}C}} \right )\cdot \sqrt{273}\cdot \sqrt{\left ( 1+\frac{1}{273}\cdot t \right ){^{\circ}C}}\approx

          330,95\; \frac{m}{s\cdot \sqrt{C^{\circ}}}\cdot \left ( \left (1+\frac{1}{2 }\cdot \frac{1}{273}\cdot t \right ) \sqrt{C^{\circ}}\right)\approx 331\; \frac{m}{s}+\left ( 0,6\; \frac{m}{s\cdot C^{\circ}} \right )\cdot t


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. april 2014 af mathon

anvendt:
                  \sqrt{1+h}\approx 1+\frac{1}{2}h          når  h< < 1


Svar #13
27. april 2014 af 102938475 (Slettet)

hvad er h??


Svar #14
27. april 2014 af 102938475 (Slettet)

Jeg kan ikke få de 0,6, selvom jeg om jeg også skriver det du har gjort 


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. april 2014 af mathon

         330,95\cdot \frac{1}{2\cdot 273}=0,606\approx 0,6


Skriv et svar til: Hjælp til fysik :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.