Matematik

6. gradspolynomium

03. maj 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg skal have løst:

9 ≤ r4 ((1 + 0,0144r2)/((r4 - 2r2 + 1) + 0,0144r2))

Kan det klares vha. håndkraft?

CAS-værktøjet brokker sig lidt, når man taster det ind og prøver at solve det.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Er konstanterne korrekte? Du har både 0,0144 og 0,144 ?

Hvordan er uligheden fremkommet? Der er tale om en rational funktion, en brøk mellem et 3.-gradspolynomium i r2 og et 2.-gradspolynomium i r2 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. maj 2014 af peter lind

Det kan det godt. Du kan indføre x = r2 x≥0 hvorved du halverer potenserne. Desuden er den delvis faktoriseret, hvilket letter arbejdet.


Svar #3
03. maj 2014 af Haxxeren

#1

Beklager. Det er rettet.

Udtrykket stammer fra følgende formel:

FT/(s·r2·ωn2) = √((1 + (2·ζ·r)2)/((1 - r2)2 + (2·ζ·r)2)),

hvor

s = 0,2

ζ = 0,06

ωn = 64,5497

Jeg skal bestemme r, således FT maks. kan blive 2500.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Find rødderne i polynomiet

        p(x) = 0,0144x3 + x2 -9·(x2 - 1,9856x +1)

Den søgte ulighed er

        p(x) ≥ 0 , med bibetingelsen x2 - 1,9856x +1 > 0 ,

og

        p(x) ≤ 0 med bibetingelsen x2 - 1,9856x +1 < 0 ,

hvor x = r2 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man finder de tre rødder

        x1 = 0.76579605080917

        x2 = 1.47500892083696

        x3 = 553.3147505839094


Svar #6
03. maj 2014 af Haxxeren

#4

Jeg har svært ved at se, hvordan du kom frem til både p(x) og ulighederne i #4. Vil du forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse uligheden

        9 ≤ x2·(1 + 0,0144x) / ((x-1)2 + 0,0144x) , for x ≥ 0 .

Da (x-1)2 + 0,0144x ≥ 0 , har vi

       x2·(1 + 0,0144x) ≥ 9·((x-1)2 + 0,0144x) = 9·(x2 -1,9856x +1) 

eller

        p(x) = 0,0144·x3 -8·x2 +17,8704·x -9 ≥ 0 , x ≥ 0 .

Da (x-1)2 + 0,0144x ≥ 0 er der ingen grund til at dele uligheden op.


Svar #8
03. maj 2014 af Haxxeren

#7

Nu spørger jeg nok lidt dumt, men hvorfor skriver du "for x ≥ 0" ved første udtryk? Hvad med x < 0?

Skulle det i øvrigt ikke hedde (1-x)2 i stedet for (x-1)2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Betragtningerne begrænses til x ≥ 0 , fordi x = r2 .

Du bør også være bekendt med, at (1-x)2 = (x-1)2 .


Svar #10
03. maj 2014 af Haxxeren

#9

Du har ret, men hvordan kan du så bare konkludere, at (x-1)2 + 0,0144x ≥ 0? Det må forhåbentlig ikke være lig 0, for ellers dividerer du en brøk med 0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Da x ≥ 0 , er 0,0144x ≥ 0, og dermed er (x-1)2 + 0,0144x ≥ 0 . Desuden kan (x-1)2 og 0,0144x ikke begge være = 0 for samme x, så derfor gælder der faktisk (x-1)2 + 0,0144x > 0 for alle x ≥ 0 .

Polynomiet (x-1)2 + 0,0144x har negativ diskriminant og har derfor ingen reelle rødder.


Svar #12
04. maj 2014 af Haxxeren

#11

Nemlig, men jeg kan ikke helt se, hvorfor vi laver denne her mindre 'funktionsanalyse'. Hvad nu hvis (x-1)2 + 0,0144x gav et negativt tal på en eller anden måde (jeg ved godt, at det ikke kan lade sig gøre), men ville man ikke bruge samme fremgangsmåde som den i #7?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis (x-1)2 + 0,0144x < 0 , skal man så vende uligheden, når man ganger på begge sider med
(x-1)2 + 0,0144x , hvilket var, hvad jeg lagde op til i #4. Siden indså jeg, at da (x-1)2 + 0,0144x > 0 for alle x, var der alligevel ingen grund til at splitte uligheden op.


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Da man søger løsningen til p(x) ≥ 0 , x ≥ 0 , hvor x = r2 , har man så med rødderne i #5, at

        0.875097738 ≤ r ≤ 1.214499453   ∨   r ≥ 23.52264336


Svar #15
04. maj 2014 af Haxxeren

#13

Ja. Nu er vi nået til det punkt, hvor 3. gradspolynomiet p(x) skal løses. Kigger vi på #4, skriver du bl.a., at:

x2 - 1,9856x +1 > 0 for at p(x) ≥ 0,

men hvis det er tilfældet, så giver -9·(x2 - 1,9856x +1) et negativt tal. Hvor ved du så fra, at p(x) i sidste ende vil give enten 0 eller et positivt tal?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det drejer sig om at løse uligheden (se #7):

        9 ≤ x2·(1 + 0,0144x) / ((x-1)2 + 0,0144x) , x ≥ 0 .

Da (x-1)2 + 0,0144x > 0 for alle x, er denne ulighed ensbetydende med

       x2·(1 + 0,0144x) ≥ 9·((x-1)2 + 0,0144x) , eller

       p(x) = 0,0144·x3 -8·x2 +17,8704·x -9 ≥ 0 , x ≥ 0 .

Der burde ikke være nogen mystik i det.

Det er vel klart, at når (x-1)2 + 0,0144x > 0 , er -9·((x-1)2 + 0,0144x) < 0 .

Se på #7 i stedet for #4.

Man løser uligheden p(x) ≥ 0 ved at bemærke, at p(x) har 3 forskellige reelle rødder, og at koefficienten til x3 i p(x) er positiv. Derfor har p(x) fortegnsvariationen - 0 + 0 - 0 + , så p(x) er > 0 mellem de to mindste rødder, og igen positiv efter den største rod.


Svar #17
04. maj 2014 af Haxxeren

#16

Jeg er med så langt, at vi har et 3. gradspolynomium. Det irriterer mig bare lidt, at der er en ulighed i regning, dvs. at p(x) ≥ 0 skal være opfyldt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er dig selv, der ønsker at løse denne ulighed. Genlæs #16.


Svar #19
04. maj 2014 af Haxxeren

#18

Ja, men ledte efter en generel procedure for at løse en ulighed. Men det må så være, at man starter med at løse ligningen for p(x) = 0 og derefter finde ud af, hvad x må være ud fra polynomiets forløb. Er det korrekt? Så hvis p(x) ≥ 0 skal være opfyldt og at polynomiets forløb er som den i #16, må x gå fra rod nr. 1 til rod nr. 2 og fra rod nr. 3 til uendelig.


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#19

Man løser en ulighed af formen p(x) ≥ 0 ved at løse den tilsvarende ligning p(x) = 0 og så benytte kontinuitetsegenskaber ved p(x). Her benyttes, at p(x) er et polynomium af grad 3 med positiv koefficient til x3, og som har 3 forskellige reelle rødder. Så ved man, at fortegnsvariationen er som angivet i #16. Hvis et polynomium med reelle koefficienter af grad n har n forskellige reelle rødder, skifter det fortegn hver gang ved en af rødderne (n ≥ 1) .


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.