Fysik

Tyngdeacceleration, solen og jorden

05. maj 2014 af Hyldeblomst22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal ud fra solens masse (1,989*10^30 kg) og radius (6,96*10^8 m) beregne tyngdeaccelerationen ved solens overflade og ligeledes tyngdeaccelerationen i jordens afstand fra solen.. Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal gribe det an.. Jeg håber nogen kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2014 af hesch (Slettet)

Læs her under Newtons universelle gravitationslov.

http://da.wikipedia.org/wiki/Gravitation

Indsæt solens masse som m1.   r = solens radius.

Placer nu massen m2 = 1kg (eksempelvis) på solens overflade, og beregn kraften F på denne.

Bestem herudfra tyngdeaccelerationen.


Svar #2
06. maj 2014 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Jeg får i den første et resultat som hedder 274,044m/s^2.. Og i den næsten et HELT andet tal som hedder 3,52365*10^28.. Skal afstanden ml. Jorden og solen omregnes fra de 150 mio km til meter eller hvordan? Eller lyder det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2014 af peter lind

Du bør regne alt i SI enheder og dermed skal afstandene også være i meter


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2014 af hesch (Slettet)

Det første er rigtigt.

Ja, du skal omregne til m, som skrevet i linket i #1. Det rigtige resultat bliver meget mindre end 1 m/s2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2014 af hesch (Slettet)

Du skal igen placere en masse m2 = 1kg i jordens afstand fra solen, og altså anvende r = 150*10^9 m.


Skriv et svar til: Tyngdeacceleration, solen og jorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.